Američki rock bend Garbage imat će na ovogodišnjem INmusic festivalu, koji će se održati na zagrebačkom Jarunu od 24. do 26. lipnja, svoj prvi nastup u Hrvatskoj, a to će biti i jedan od zasad najavljena samo dva njihova koncerta u ovom dijelu Europe.

Zagrebački koncert, koji je bend u petak s oduševljenjem najavio i na svojim Facebook stranicama, slijedi nakon nastupa u New Orleansu i otvara njihov ljetni niz nastupa u okviru kojih odlaze još u Bugarsku, Francusku, Španjolsku, Veliku Britaniju i Irsku.

Rock četvorka, predvođena Butchom Vigom i Shirley Manson na sceni je više od 20 godina, a hrvatski obožavatelji moći će ih napokon vidjeti uživo u okviru sve jačeg lineupa 14. INmusic festivala, za koji su već najavljeni The Cure, Foals, LP, Kurt Vile & The Violators, Frank Turner & The Sleeping Souls te Peter, Bjorn and John.

Garbage je projekt glazbenika i producenata Butcha Viga, Dukea Eriksona i Stevea Markera koji su još 1993. počeli raditi na zajedničkim pjesmama. Škotska pjevačica Shirley Manson priključila im se 1994. godine nakon turneje sa svojim dotadašnjim bendom.

Butch Vig je radio s mnogim rock grupama, a najpoznatiji je kao producent legendarnog Nirvaninog albuma “Nevermind” i suradnjama sa Sonic Youth i Smashing Pumpkins. NME ga je 2012. uvrstio među top 10 najboljih producenata na svijetu.

Singlove s prvog albuma Garbage je počeo objavljivati 1995. afirmiravši se pjesmama “Stupid Girl” i “Only Happy When It Rains” koje su ih dovele do vrha top lista i nominacija za niz glazbenih nagrada, između ostalog i do tri Grammy nominacije.

Uspjeh su nastavili drugim albumom “Version 2.0” koji je osvojio dvije Grammy nominacije, a kritičari su ga proglasili jednim od najboljih albuma 1999.

Poziciju su ojačali i radeći na soundtracku za 19. film o Jamesu Bondu, naslovnom pjesmom “The World Is Not Enough” koja je 1999. bila jedna od najprodavanijih pjesama.

Uslijedilo je izdavanje trećeg studijskog albuma “Beautiful Garbage” (2001.), a nakon  albuma “Bleed Like Me” 2005.  bend je najavio da se na neko vrijeme razilaze.

Tri godine kasnije vraćaju se na scenu s kompilacijskim albumom “Absolute Garbage”, a službeno se ponovno okupljaju 2011. Godinu dana kasnije objavili su album “Not Your Kind of People”, a 2016. godine “Strange Little Birds”.

Ove godine očekuje se njihov sedmi studijski album, kojeg će, najavljuje INmusic festival, zagrebačka publika ovoga ljeta imati prilike uživo poslušati na jarunskim otocima.

Komentiraj