Press/HNK Ivana pl Zajca

Nova sezona riječkog HNK: “Zajc – kazalište za nove generacije”

“Zajc – kazalište za nove generacije“ naziv je kampanje kojom je riječki HNK Ivana pl. Zajca predstavio aktivnosti i dio programa nove sezone.

Kako je na konferenciji za novinare obrazložio intendant Marin Blažević, kampanja se, osim svojoj vjernoj tradicionalnoj publici, ponajviše obraća publici u dobi od 20 do 50 godina odnosno onoj publici koja unutar svoje intenzivne poslovne i obiteljske svakodnevice najteže pronalazi vrijeme za kazalište. Pri tome su fotografijama promovirana riječka kazališna lica i djelatnici.

Kampanjom se željelo istaknuti i specifične odrednice četiriju umjetničkih ansambala riječkog HNK sažete u četiri slogana: Drama s identitetom, Il Dramma con indentitá, Opera s identitetom i Balet s karakterom.

Identitetske odrednice naših ansambala afirmirat ćemo i u 2020, godini Rijeke – Europske prijestolnice kulture. A vjerujemo da je takvo promišljanje identiteta kazališta dovelo i do prepoznavanja naših ansambala izvan Rijeke te da su brojna, već sada dogovorena, njihova gostovanja izvan Rijeke i Hrvatske efekt dosadašnjeg rada”, kazao je Blažević.

Potom je najavio čitav niz gostovanja tijekom sezone, počevši od mjuzikla Sunset Boulevard koji gostuje u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu već 21. rujna, gdje će u drugoj polovici sezone biti izveden i mjuzikl Evita. U KD Lisinski će, u suradnji s Orkestrom i Zborom HRT-a, biti izvedena i Mahlerova Druga simfonija, jedan od najzahtjevnijih i zasigurno najopsežniji koncertni projekt u Rijeci posljednjih pet godina.

Svoje iznimno važno gostovanje Opera će ostvariti u Finskoj, na Savonlinna Opera Festivalu, jednom od najprestižnijih u Europi, a izvest će dvije operne predstave, Händelovog ‘Julija Cezara u Egiptu’ te Massenetovog ‘Werthera’.

Ansambl Baleta gostovat će u Beogradu na Festivalu igre te na međunarodnim AidsDanceGala te Intermezzo Woche Gera u Njemačkoj dok će Talijanska drama, uz svoje uobičajene turneje po Istri i Slovenskom primorju, svoje predstave izvesti i pred publikom u Italiji odnosno u Trstu, Perugiji, Orsogni i Milanu.

Projekt Vremenska kapsula najavila je suradnica za razvoj publike Katarina Mažuran Jurešić istaknuvši kako je riječ o dijalogu s publikom, a čiji je cilj motivirati publiku da podijeli sjećanja na svoje riječko kazališno iskustvo i tako stvori živi arhiv, vremensku kapsulu za budućnost.

I ove sezone nastavljaju se programi Kritički glas, razgovori publike i kazališnih kritičara nakon predstava; Glazbeni salon, svojevrsni uvod u glazbene i glazbeno-scenske projekte te Pogled iza pozornice, koji publici omogućava uvid u atmosferu netom prije početka predstave.

Press/HNK Ivana pl Zajca

Komentiraj