PROVOKACIJA S DESNICE: ‘Kolinda Grabar-Kitarović politički će se aktivirati i preuzeti HDZ’

Nacional otkriva kako je nakon Škorina rukoljuba s desnice plasirana provokacija o navodnim političkim planovima bivše predsjednice, što o tome misle u HDZ-u i zašto Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana izgleda i osjeća se bolje nego ikad

Nedavno pojavljivanje bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović među istaknutijim uzvanicima na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske, koja se održala prošloga tjedna u Zagrebu, u jeku krize u Afganistanu, a kojoj je prisustvovao i bivši britanski premijer Tony Blair, u dijelu desne političke scene iskoristili su kako bi plasirali tezu da se ona namjerava politički reaktivirati, možda kasnije i potencijalno preuzeti HDZ. Takav pogled, suštinski provokaciju s desnice, iznio je Nacionalu izvor blizak tvrdoj desnici i Domovinskom pokretu.

Elaborirajući tu svoju političku procjenu, taj izvor je za Nacional rekao:

„Nije nimalo slučajno da se Kolinda Grabar-Kitarović pojavila na dvama politički indikativnim događajima u posljednjih nekoliko dana. Prvo je bila među uzvanicima na svadbi jednog od sinova svog bivšeg savjetnika za branitelje Ante Deura, što se zbog njenog pozdrava s Miroslavom Škorom, donedavnim čelnikom Domovinskog pokreta, i njegova gostovanja na toj svadbi prometnulo i u političku operaciju u kojoj HDZ privlači Škoru. Iako se može tvrditi da je ondje bila samo privatno, zbivanja na tom vjenčanju imaju širu političku konotaciju i nisu se zbila bez prešutnog blagoslova vrha HDZ-a. Jer Ante Deur nije dovoljno politički hrabar da Škoru samoinicijativno pozove na svadbu svog sina. Potom se bivša predsjednica pojavila u prvom redu prošlotjedne konferencije. Time je naznačila da se počinje više pojavljivati u javnosti, a ona nikada ništa ne radi slučajno. Operacija je to koja bi mogla najaviti i značajna previranja unutar HDZ-a.“

Izvor iz HDZ-a blizak bivšoj predsjednici tvrdi da nijedan scenarij u kojem bi netko pripremao Kolindu Grabar-Kitarović za nasljednicu Andreja Plenkovića na mjestu šefice HDZ-a, nema nikakve veze s njenim ambicijama i realnošću. PHOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Visoki politički izvor iz HDZ-a blizak bivšoj predsjednici to energično demantira. Navodi da se radi o potpuno neutemeljenom podmetanju.

I drugi Nacionalovi izvori iz HDZ-a, relativno skloni i bliski Kolindi Grabar-Kitarović, ističu da priča o tome da bi se ona pripremala za preuzimanje HDZ-a nema apsolutno nikakvog utemeljenja jer ona nema podršku nijedne županijske organizacije. Ali, ističu:

“Ako bi itko mogao pripremati Kolindu Grabar-Kitarović za takvu poziciju, to bi mogao biti jedino Mate Granić.”

Budući da je Mate Granić jedan od najvažnijih pozadinskih savjetnika premijera Andreja Plenkovića, tako nešto moglo bi se odvijati isključivo uz „blagoslov“ i znanje Andreja Plenkovića, a Nacionalovi sugovornici ističu da Plenković baš i nije u odviše idiličnim odnosima s bivšom predsjednicom niti s njom ima ikakve dodirne točke.

 

‘Iako je Kolinda Grabar-Kitarović na vjenčanju Deurova sina bila privatno, zbivanja na tom vjenčanju imaju širu političku konotaciju. Potom je bila s Blairom na konferenciji. Ona ništa ne radi slučajno’

 

“Ne kažem da je nemoguće da Kolinda Grabar-Kitarović ima takvih ambicija da bi se jednog dana vratila u politiku, ali to je u ovom trenutku naprosto nerealno. Dok je Plenković na vlasti, nitko iz HDZ-a sigurno ga neće rušiti niti se itko planira protiv njega kandidirati. Ne usuđuju se čak ni govoriti o tome, da to slučajno ne bi došlo do Plenkovića pa da on ne bi saznao i posumnjao da mu oni nešto mute iza leđa”, kaže Nacionalov izvor iz HDZ-a.

No kakav bi scenarij bio da Plenković iznenada mora ili odluči napustiti mjesto premijera i predsjednika HDZ-a? Taj izvor objašnjava:

“Čak i da Plenković iz nekog razloga sada naprosto ode i da HDZ mora tražiti drugog predsjednika, ne vjerujem da bi se Kolinda Grabar-Kitarović nametnula kao rješenje jer bi došlo do borbe za prevlast između županijskih organizacija i svaka bi htjela nametnuti svog čovjeka. Najveća je borba između slavonskih i dalmatinskih organizacija, ali prije svega tu imate borbu između četiri najveće i najvažnije županijske organizacije: osječko-baranjske na čelu s Ivanom Anušićem, splitsko-dalmatinske na čelu s Antom Sanaderom, zadarske gdje glavnu riječ i dalje neformalno vodi Božidar Kalmeta, ali i zagrebačke koja je jedna od većih i najznačajnijih. Tu su, naravno, i vukovarsko-srijemska i dubrovačko-neretvanska. No novi predsjednik stranke svakako bi trebao biti iz Zagreba ili netko tko tu dovoljno dugo živi, jer ne može se voditi stranka iz Osijeka ili Dubrovnika.“

Trenutak u kojem je bivši predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro svojoj bivšoj suparnici Kolindi Grabar-Kitarović poljubio ruku, dobio je različite političke interpretacije. PHOTO: Marko Marković/MaxPortal

Kao jedna od osoba koje bi mogle preuzeti HDZ nakon potencijalnog Plenkovićeva povlačenja, u zadnje vrijeme često se spominje bivši glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Više Nacionalovih izvora potvrdilo je da on okuplja oko sebe dio odanih suradnika, osim toga, poznato je da on ima velik utjecaj i na brojna kadrovska rješenja, kako u stranci tako i u državi, te da su pojedini predsjednici i članovi uprava državnih tvrtki njegovi kadrovi. Međutim, uz neke od tih kadrova, poput Ivana Čule, predsjednika Uprave Hrvatske pošte, vežu se brojne afere, na koje Plenković ne želi reagirati čime dopušta da se razvija percepcija da korupciju u državnim tvrtkama štiti sam državni vrh. Međutim, kad je riječ o predsjedničkim ambicijama, Nacionalov izvor iz HDZ-a ne vjeruje da bi Jandroković krenuo tim putem:

“Mislim da je on sve što je mogao u politici već ostvario i da je svjestan svojih dometa. Osim toga, on se planirao povući iz politike, ali je ostao isključivo zbog Plenkovića. No najvažnije je pitanje bi li on mogao dobiti podršku većine županijskih organizacija i tko bi stao iza njega. Ja mislim da ne bi.”

Tehnički gledano, nije nemoguće da te organizacije ne mogu postići dogovor oko jednog čovjeka pa da se kao svima prihvatljivo rješenje nametne Kolinda Grabar-Kitarović. No njezin stranački kolega iz HDZ-a o tome kaže:

“Ne znam koji bi sada bio njezin motiv. Otkad je otišla iz aktivne politike, potpuno se oporavila, izgleda fantastično, nikad zapravo nije bolje izgledala nego sada, ona svaki dan vježba i ni u kojem slučaju ne propušta treninge.”

 

‘Čak i da Plenković sada naprosto ode i da HDZ mora tražiti novog šefa, ne vjerujem da bi se Kolinda Grabar-Kitarović nametnula kao rješenje jer bi došlo do borbe za prevlast između županijskih organizacija’

 

Kad je, pak, riječ o dolasku na svadbu sina svog bivšeg savjetnika Ante Deura, isti izvor navodi da je riječ o događaju isključivo privatne naravi.

“Kolinda Grabar-Kitarović na svadbu Deurova sina došla je isključivo kao privatna osoba, ne znam tko u tome može tražiti bilo kakve političke konotacije. Ona je s Deurom u jako dobrim odnosima, zna cijelu njegovu obitelj i još dok je bila predsjednica, bila je i na krstitkama njegova najmlađeg od osmero djece”, kaže taj izvor iz HDZ-a.

Komentiraj