Prosvjedi diljem SAD-a zbog najnovije policijske brutalnosti u Memphisu

Prosvjednici diljem SAD-a održali su marševe i skupove u subotu, dan nakon objave videa koji prikazuje užasno policijsko premlaćivanje Tirea Nicholsa u Memphisu.

Grafički video kako policija udara crnca koji je kasnije umro ranije ovog mjeseca izazvao je bijes u cijeloj zemlji. Prosvjedi su počeli u petak navečer, a ljudi u nekoliko gradova izašli su na ulice i podigli znakove s Nicholsovim imenom.

Subotnji marševi i skupovi očekivali su se u Memphisu, Bostonu, Baltimoreu, Pittsburghu, Salt Lake Cityju, Ateni u Georgiji i Columbusu u Ohaju, među ostalim gradovima. Većina će se dogoditi u poslijepodnevnim ili večernjim satima.

Prosvjednici u blizini Centennial Olympic Parka u Atlanti u subotu su ponavljali Nicholsovo ime i zahtijevali pravdu. Zatim su nastavili marširati centrom grada.

U Memphisu, prosvjednici su kasno u petak zatvorili most Interstate 55 u blizini središta grada, uzvikujući “Nema pravde, nema mira”.prema  Nije bilo uhićenja povezanih s tim prosvjedom, rekla je policija.

Uoči objave videa, Nicholsova majka, RowVaughn Wells, pozvala je na mirne prosvjede.

Gradska vijećnica Memphisa Michalyn Easter-Thomas rekla je u subotu Borisu Sanchezu s CNN-a da je prije objave videa postojao strah od nasilnih prosvjeda zbog nedostatka policijske odgovornosti u prethodnim incidentima.

“I mislim da smo sinoć vidjeli vrlo miran i izravan osjećaj prosvjeda u gradu Memphisu, i mislim da je to zato što možda imamo vjere i nade da će sustav ovoga puta sve ispraviti,” Uskrs- rekao je Thomas. Pet policajaca iz Memphisa otpušteno je i optuženo za Nicholsovu smrt.

U New Yorku su izbili sukobi između nekoliko prosvjednika i policajaca dok su prosvjednici preplavljivali Times Square, pokazuje video objavljen na društvenim mrežama.

Tri prosvjednika su uhićena, od kojih je jedan viđen kako skače na haubu policijskog vozila i razbija vjetrobransko staklo, priopćila je njujorška policija.

Prosvjednici su se također okupili u Washingtonu, DC, na trgu Lafayette kako bi zahtijevali pravdu za Nichols, prema videu na društvenim mrežama.

Duž Zapadne obale, prosvjednici su marširali u Portlandu, Oregonu i San Franciscu, noseći natpise na kojima je pisalo “Pravda za Tyrea Nicholsa” i “policajci ubojice iz zatvora”.

Video susreta od 7. siječnja pokazuje “djela koja prkose čovječanstvu”, upozorila je šefica policije u Memphisu Cerelyn “CJ” Davis prije objavljivanja snimke u javnosti. Nichols je preminuo 10. siječnja.

Uhićenje počinje zaustavljanjem prometa zbog, kako su policajci rekli, nesmotrene vožnje, a zatim pokazuje policajce kako tuku Nicholsa palicama, nogama i šakama – uključujući i dok su mu ruke vezane iza tijela – dok mladić vapi za majkom.

Snimka završava tako što Nichols pada na tlo s lisicama, naslonjen na policijsku vozilo bez nadzora dok se policajci motaju okolo. Nichols je kasnije hospitaliziran i umro je tri dana kasnije.
Video pokazuje da su prošle 23 minute od trenutka kada se čini da je Nichols savladan i leži na leđima na zemlji prije nego što su nosila stigla na mjesto događaja.

Snimka nasilnog susreta objavljena je jer Nicholsova obitelj “želi da svijet bude njihov svjedok i osjeti njihovu bol”, rekao je okružni tužitelj okruga Shelby Steven Mulroy.

“Iako ništa što učinimo ne može vratiti Tirea, obećajemo vam da činimo sve što možemo kako bismo osigurali da Tyreova obitelj i naš grad Memphis dobiju pravdu za Tirea Nicholsa”, dodao je Mulroy.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]