Proširuju se luke i trajektna pristaništa od Senja do Novalje

Autor:

Ličko-senjska županija

Ličko-senjska županija veliko je gradilište infrastrukture na pomorskom dobru u koje su lučke uprave, kojima su jedini osnivači Županija, gradovi Novalja i Senj te Općina Karlobag, u zadnje dvije godine uložile čak 52 milijuna eura

U zadnjih nekoliko godina Ličko-senjska županija veliko je gradilište infrastrukture na pomorskom dobru. Nositelji investicija u unapređenje i razvoj pomorskog dobra prvenstveno su lučke uprave kojima je jedini osnivač Ličko-senjska županija i jedinice lokalne samouprave – gradovi Novalja i Senj te Općina Karlobag. S ponosom ističemo da ukupna vrijednost projekata ulaganja u pomorsko dobro u zadnje dvije godine iznosi preko 52 milijuna eura što je gotovo polovina iznosa uloženog u izgradnju takve infrastrukture od osnutka Županije. Ističemo najznačajnije projekte.

Projekt uređenja Luke Senj

Projekt uređenja Luke Senj uključuje produženje primarnih lukobrana i unutrašnjih gatova u luci Senj, a nositelj projekta je Lučka uprava Senj. Započeo je 2020 godine, a ukupna vrijednost svih planiranih faza provedbe Projekta procjenjuje se na 9,3 milijuna eura. Vrijednost do sada dovršenih i ugovorenih radova iznosi 1,7 milijuna eura, od čega značajan udio sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Projekt uređenja luke Stinica

Izgradnjom nove rampe u trajektnoj luci Stinica koji je započeo 2022. godine osigurat će se minimalni gaz od 5 metara, što će omogućiti istovremeno pristajanje dvaju brodova s bočnim vezivanjem na gatu. Dužina gata je 85 metara, što omogućuje prijem brodova veličine do 100 metara.

Ovim projektom će Lučka uprava Senj zajedno s partnerom u projektu, Ličko-senjskom županijom, te s nadležnim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pridonijeti smanjenju zakrčenosti trajektne luke Stinica i povećati kvalitetu povezivanja otoka Raba i kopna na način da će projekt omogućiti povećanje broja trajektnih linija tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim uvjetima. Time će se udovoljiti potrebama i lokalnog stanovništva i potrebama turizma otoka Raba te općenito povećati sigurnost plovidbe. Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a njegova ukupna vrijednost iznosi 2,51 milijuna eura.

Rekonstrukcija i dogradnja trajektnog pristaništa Žigljen stajala je 9,75 milijuna eura, a u sklopu ribarske luke u Novalji povećat će se i dužina operativne obale. FOTO: Ličko-senjska županija

Projekti uređenja Luke Karlobag i Luke Barić Draga

Osim toga Lučka uprava Senj investitor je uređenja nekoliko luka na području Općine Karlobag. U tijeku su radovi na izvanrednom održavanju Luke Karlobag ukupne vrijednosti 1,3 milijuna eura, od čega je veći dio dovršen. Isto tako u rekonstrukciji je i Luka Barić Draga, a ugovorena vrijednost radova je 750.000 eura od čega je najznačajniji dio osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Projekti uređenja šetnice i plaža u Općini Karlobag

I Općina Karlobag aktivan je nositelj projekata uređenja infrastrukture na pomorskom dobru tako je u zadnjih nekoliko godina općina Karlobag izgradila šetnicu Karlobag – Ribarica, koja je dodatno opremljena kroz realizaciju projekta naziva Uređenje tematske rute ribarske i pomorske tradicije Podvelebitskog kanala vrijednog oko 250.000 eura kroz koji će se postojeća šetnica duljine 2,5 kilometra dodatno urediti dogradnjom podzida i suhozica, opremiti solarnom rasvjetom, počunim tablama o ribarskoj i pomorskoj tradiciji, klupama za odmor, koševima za otpad, a na šetnici će biti postavljena i ruža vjetrova kao simbol pomorstva i bure po kojoj je općina Karlobag poznata. Radove financira u 100% iznosu EU kroz mjere Razvojne strategije Lagura Tramuntana. U tijeku je projektiranje produženja šetnice na ukupno 4 kilometra kako bi se naselje Karlobag šetnicom spojilo s Cesaricom.

Osim na uređenju šetnica, Općina Karlobag ulaže i u uređenje plaža. Tako je prošle godine dovršena rekonstrukcija Gradske plaže Karlobag, ukupne vrijednosti radova oko 240.000 eura, a ove godine u pripremi je realizacija projekta sanacije plaže Cesarica procjenjene vrijednosti 171.000 eura. Sredstva za realizaciju navedenih projekata osim Općine Karlobag osigurali su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ličko-senjska županija u okviru godišnje provedbe Programa sufinanciranja projekata uređenja, izgradnje i održavanja pomorskog dobra na području Ličko-senjske županije.

Ličko-senjski župan Ernest Petry i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na otvorenju novoobnovljene Luke Žigljen. FOTO: Ličko-senjska županija

Projekti na području grada Novalje

Na području Grada Novalje u zadnje dvije godine realizirano je nekoliko strateški važnih projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture ne samo za Grad Novalju nego za Ličko-senjsku županiju i Republiku Hrvatsku. Tako je ove godine dovršen projekt „Rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen“ koji je uključivao ulaganja u produljenje i rekonstrukciju obale 1, obale 2 i obale 3, s osiguranjem prihvata plovila maksimalne dužine 120 metara, zatim pristajanja plovila pri lošijim vremenskim uvjetima te noćenja plovila u trajektnom pristaništu.

Vrijednost projekta iznosila je 9,75 milijuna eura, a najvećim dijelom sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Rekonstrukcija Luke Žigljen dovršena je sredinom ove godine i nova rampa puštena je u promet.

Projekt uređenja ribarske luke Novalja

Novalja dobiva i novu ribarsku luku s 31 vezom za plovila duljine do 20 metara. Ribarska luka bit će sigurna i operativna iskrcajna luka za ribare, ali i sigurno zaklonište. U sklopu ribarske luke povećat će se i dužina operativne obale. Nositelj projekta uređenja ribarske luke Novalja je Lučka uprava Novalja. Vrijednost projekta je 34.372.026,13 kuna. Od toga 75 % financira Europska unija, a 25 % Republika Hrvatska, a financiranje će se objediniti preko Ministarstva poljoprivrede iz Mjera “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”, Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Pripremne radove i dokumentaciju do građevinske dozvole projekta financirao je Grad Novalja.

Postojeći lukobranski objekt duljine 279,59 metara privezne obale, koji je na unutarnjoj strani duljine 241,03 metara, rekonstruirat će se i produljiti za 78 metara. Dovršetak projekta očekuje se krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Novalja dobiva i novu sigurnu i operativnu iskrcajnu ribarsku luku s 31 vezom za plovila dužine do 20 metara

Luka Novalja i Luka Tovarnele

Osim toga u proteklom razdoblju dovršeni su i projekti uređenja Luke Novalja i Luke Tovarnele ukupne vrijednosti 1 milijun eura. Luka Tovarnele osobito je značajna za međužupanijsko povezivanje s otokom Rabom, a dovršenom rekonstrukcijom izveden je gat ukupne duljine 42 metra i širine 6,1 metara. U Luci Novalja uređena je obala za prihvat katamarana i ostali radovi vrijedni 9,5 milijuna eura koji su dovršeni 2021.

Uređenje plaža i šetnica u Gradu Novalji

I Grad Novalja u 2022. i 2023. uložio je oko 300.000 eura u projekte uređenja plaža i šetnica na pomorskom dobru, a koje je s ukupno 70.000 eura sufinancirala i Ličko-senjska županija iz Programa sufinanciranja projekata uređenja, izgradnje i održavanja pomorskog dobra .

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.