Prometni stručnjak tvrdi da je poginuli motociklist vozio oko 150 na sat

Još nisu utvrđene ključne okolnosti prometne nesreće u kojoj su jučer na jednoj od najpoznatijih zagrebačkih prometnica poginuli motociklist i biciklist, objavio je rtl.hr. Riječ je o raskrižju koje je iznimno prometno, a policija moli sve koji su nešto vidjeli da se jave na 192 ili u najbližu postaju.

Dvoje mrtvih na Zagrebačkoj aveniji: Motociklist i biciklist poginuli u teškoj nesreći na Rudešu

Koje je svjetlo bilo na semaforu u trenutku sudara, koliko je brzo vozio motorist i je li netko od očevidaca nešto konkretno i vidio – ključna su pitanja koja intrigiraju zagrebačku policiju od jučer ujutro. Samo raskrižje, nažalost, nije bilo pokriveno nadzornim kamerama.

“Kamere mogu nam uvelike pomoći pri rasvjetljavanju takvih događaja, posebice na ovakvim raskrižjima i posebno u situacijama ako treba utvrditi je li netko od sudionika prošao na crveno svjetlo. Nažalost, prometna nesreća koja se dogodila na Zagrebačkoj aveniji, odnosno samo raskrižje nije pokriveno kamerama, ali policija je u fazi izuzimanja snimaka s kamera koje se nalazi u obližnjim privatnim objektima, odnosno poduzećima”, rekao je policijski službenik za preventivu cestovnog prometa II Prometne policijske postaje Tomislav Sever.

Dok policija traži očevice i svjedoke, nedoumica ne bi bilo da su na tom mjestu bile radarske kamere, tvrdi Željko Marušić s Prometnog fakulteta u Zagrebu. Brzina je, uvjeren je ovdje, nažalost, bila presudni faktor.

“Dinamika nesreće i posljedice ukazuju da je ovdje bila riječ o brzini od oko 150 kilometara na sat. Međutim, u motociklističkim krugovima je svojevrsno ultimativno postignuće biti frajer, voziti još brže, voziti 200 kilometara na sat i ti motocikli, prva, druga, treća, razvijaju već više 200 kilometara na sat i takve situacije su česte na tim dionicama i bilo je samo pitanje vremena kad će se ovakvo nešto dogoditi”, rekao je Marušić.

Problem je, dodaje, što se vozači ne libe obijesno voziti, čime krše zakon. “Treba roditeljima savjetovati da djeci ne kupuju motocikle, jer 24-godišnjak teško može kupiti motocikl u vrijednosti jednog obiteljskog automobila”, kaže Marušić.

Iako policija svakog vikenda pojačano nadzire promet, u posljednjih sedam dana poginulo je sedam motorista. Ovog vikenda u Đelekovcu je zaustavljen i rekorder po pitanju alkohola. I to biciklist koji je vozio s 4,11 promila u krvi. Policija i danas apelira na sve.

“Posebni osvrt je na četiri ubojice u prometu – znači, nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, droga, nepropisna brzina, pojas, mobitel, a znači što se tiče motocikala – posebno što se tiče nošenja zaštitne kacige”, kaže policijski službenik Sever.

Iako mjesto nesreće spada među najfrekventnije ulice u gradu, Zagrebačka avenija ne vodi se kao crna točka. Posljednja nesreća sa smrtnom posljedicom na toj prometnici bila je prije dvije godine.

Komentiraj