PROMAŠAJ Sjeverna Koreja neuspješno lansirala špijunski satelit, pojavila se i snimka

Autor:

epa11374514 People watch a television screen broadcasting the news of North Korea's alleged launch of their military spy satellite at a station in Seoul, South Korea, 28 May 2024. According to South Korea's Joint Chiefs of Staff (JCS), North Korea latest satellite launch exploded mid-flight on 27 May.  EPA/JEON HEON-KYUN

EPA/JEON HEON-KYUN

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je pokušala lansirati novi vojni izviđački satelit, no pokušaj je propao, a potez naišao na osudu Južne Koreje, Japana i SAD-a.

Južna Koreja objavila je u utorak videosnimku za koju njezina vojska tvrdi da prikazuje neuspjeli pokušaj lansiranja. Jednominutni crno-bijeli video koji je objavio glavni stožer južnokorejske vojske prikazuje nešto nalik eksploziji na nebu praćenoj bljeskovima. Snimka je snimljena uređajem za promatranje na južnokorejskom patrolnom brodu.

Sjeverna Koreja priopćila je da je njezin posljednji pokušaj lansiranja novog vojnog izviđačkog satelita propao u ponedjeljak tijekom leta. Početna analiza je pokazala da je uzrok novorazvijeni raketni motor na tekuće gorivo, ali se istražuju i drugi mogući uzroci, izvijestio je sjevernokorejski državni medij KCNA.

Pokušaj je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang izdao upozorenje da će pokušati lansirati satelit do 4. lipnja, što bi bio njegov drugi špijunski satelit u orbiti.

Južnokorejske i američke vlasti vjeruju da je projektil eksplodirao nakon što je letio nekoliko minuta, a stožer južnokorejske vojske je naveo da je otkrio veliku količinu krhotina rakete u moru samo dvije minute nakon lansiranja.

Objekt koji je ispalila Sjeverna Koreja nestao je iznad Žutog mora, rekao je novinarima glavni tajnik japanskog kabineta Yoshimasa Hayashi. Optužio je Sjevernu Koreju da je lansiranjem prekršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjedinjene Države osudile su lansiranje, “koje je uključilo tehnologije koje su izravno povezane s programom balističkih projektila DNRK-a i dogodilo se u suprotnosti s više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je glasnogovornik State Departmenta. Inače, DNRK je skraćenica za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju.

Lansiranje je uslijedilo nekoliko sati nakon što su Kina, Južna Koreja i Japan završili trostrani summit u Seulu, napominje Reuters.

ZAŠTITA OD ‘GANGSTERA’ Moćna sestra sjevernokorejskog vođe: Izgradit ćemo nadmoćnu vojnu silu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.