Projekt VukovART nastavlja se 2025. godine

Autor:

Miroslav Šlafhauzer/Grad Vukovar

Projekt „VukovART-Luka umjetnosti“, u sklopu kojega su gradske ulice i stambene zgrade oslikane muralima i 3D slikama, svrstao je Vukovar uz bok svjetskih gradova koji niz godina grade kulturu uličnih umjetnosti, a predstavio je i novi koncept u kulturi našega grada.

Osim što projekt promovira Vukovar kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, tim se konceptom mijenja i vizualni identitet grada te ga čini ljepšim mjestom za život. Oslikana područja predstavljaju atrakciju te privlače domaće i inozemne turiste u Vukovar, a grad je postao i svojevrsna galerija na otvorenome. Djela su oslikala poznata domaća i svjetska imena uličnih umjetnika.

Projekt se nastavlja 2025. godine, a uvod je bilo nedavno oslikavanje zgrade FINE-a muralom „Crna roda“ vukovarskog umjetnika Darija Krajinovića. Obnovljene su i dvije 3D slike na pješačkom mostu preko Vuke ispred kojih je konferenciju za medije na ovu temu održao zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

“Ideja je započela u proljeće 2016. godine kada je na mostu preko rijeke Vuke, umjetnik Filip Mrvelj iz Slavonskog Broda oslikao prvu 3D sliku „srušenog mosta“. Ta je slika postala omiljeno mjesto za fotografiranje u središtu grada, a danas naš grad krase 32 murala i 3D slike. Od 2016. do danas oko 550 tisuća eura gradskih i europskih sredstava uloženo je u ovaj projekt, a osim oslikavanja, organizirane su brojne radionice, paneli, koncerti i popratne manifestacije. Radili smo na tome da se kultura ulične umjetnosti promovira i to je vrlo važno. Ponovno smo oživili projekt, nakon dvije godine stanke, a iduće godine osvanut će i nova tri murala te ćemo obnoviti i postojeće”, najavio je zamjenik Sušac.

Miroslav Šlafhauzer/Grad Vukovar

Umjetnik Filip Mrvelj, koji je autor prve 3D slike u Vukovaru, istaknuo je kako se rado odazvao na poziv Grada Vukovara 2016. godine.

“Tada nisam slutio gdje će nas ta slika odvesti. Ostao sam iznenađen viralnošću i odjekom u javnosti. Nakon toga, Grad Vukovar odlučio se ozbiljno pozabaviti ovom vrstom umjetnosti te je ubrzo pokrenuti i projekt „VukovART – Luka umjetnosti“. Krenuli smo sa slikama na zemlji na popularnoj šetnici uz Vuku, a 2018. cijeli projekt krenuo je vertikalno i počeli smo s oslikavanjem pročelja. Nakon gotovo desetljeća, mogu reći da se zajednica educirala i prihvatila ovu umjetnost. Vukovarcima se sviđa street art, prihvatili su ga, a najvažnije od svega što niti jedno djelo nije uništeno. Pomak u shvaćanju umjetnosti i značenju za zajednicu je velik”, rekao je Mrvelj.

U petak i subotu, 10. i 11. svibnja u središtu grada, na platou ispred Radničkog doma, održat će se manifestacija VukovART night u sklopu koje će sugrađani moći uživati u bogatom programu. U petak u 18 sati održat će se kreativna radionica „Mladi umjetnici“, a bit će postavljen i info štand Info centra za mlade Vukovar. U 20 sati Vukovarce će nasmijati stand up nastup „Od prvog do prvog“ popularnog Blogera Kruleta, a potom od 22 sata i zabaviti koncert Banda Teheran. Subotnji program počinje u 19 sati panelom „Suvremena Kultura i umjetnost u Vukovaru – naše snage i prilike“, a nastavlja se radionicom plesa za neplesače Plesnog kluba Love for Dance od 20 sati. U 21 sat održat će se koncert Banda Supkultura. Posjetitelje očekuju i dvije izložbe „VukovART u očima volontera“ – izložba fotografija VukovART-a te „Kužim te“ izložba na temu mentalnog zdravlja. Osim u zabavnim i kulturnim sadržajima, građanke i građani moći će uživati i u bogatog gastronomskoj ponudi.

Detaljan program pronađite OVDJE.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.