Projekt budućnosti solarne elektrane iznad mjesta Preko na otoku Ugljanu

Autor:

OiV PROMO

Početkom emitiranja Radio Zagreba davne 1926. godine, kao prve radijske postaje u ovom dijelu Europe, započela je povijest Odašiljača i veza, tvrtke koja je danas glavni pružatelj nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture

Tijekom gotovo stoljetne povijesti Društvo se kontinuirano razvijalo prateći tehnološke, ali i infrastrukturne trendove, nastojeći svojim korisnicima pružiti što kvalitetniju i pouzdaniju uslugu. Takav primjer izgradnja je pogonske građevine i antenskog stupa jedinstvenog oblika, ujedno i najviše izgrađene čelične konstrukcije od osamostaljenja, na vrhu Mala glava iznad mjesta Preko na otoku Ugljanu, puštenih u rad 2019. godine. Kontinuirano promišljajući o poboljšanju energetske učinkovitosti, OIV se odlučio na pilot projekt izgradnje solarne elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe upravo na tom odašiljačkom objektu. Solarna elektrana u paralelnom je radu s javnom distribucijskom mrežom. U slučaju aktiviranja dizel agregata kao pričuvnog napajanja objekta električnom energijom, solarna se elektrana iz sigurnosnih razloga automatski isključuje te ponovno pokreće prestankom rada dizel agregata. Solarna elektrana sastoji se od fotonaponskog generatora, tj. međusobno povezanih fotonaponskih modula koji pomoću fotoelektričnog efekta energiju sunčevog zračenja pretvaraju u istosmjernu električnu energiju, dva izmjenjivača koji istosmjernu električnu struju pretvaraju u izmjeničnu, pripadajućeg niskonaponskog ormara te spojnih kabela. Elektrana se daljinski nadzire preko WEB poslužitelja.

OIV se odlučio za pilot-projekt izgradnje solarne elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na odašiljačkom objektu na vrhu Mala glava iznad mjesta Preko na otoku Ugljanu

Instalirana snaga fotonaponskog generatora iznosi 80,84 kW (172 modula pojedinačne snage od 470 W) dok je instalirana snaga izmjenjivača 70 kW (jedan od 10 kW i drugi od 60 kW). Priključak solarne elektrane izveden je u glavnom razvodu objekta. S obzirom na konfiguraciju terena i iskoristivost zemljišne čestice, 40 fotonaponskih modula postavljeno je na sunčaniju stranu kosog krovišta objekta (uz nagib od 23°), dok su preostala 132 modula raspoređena u tri polja montirana na tlo (uz nagib od 26°). Pri tome je preferiran južni dio čestice koji je nešto zaklonjeniji od udara bure i nije izložen sjeni antenskog stupa. Dodatni izazov, ujedno i trošak, bio je građevinska priprema terena na strmini. Realizacija projekta, od odabira projektantske kuće do puštanja elektrane u rad, odvila se u svega nekoliko mjeseci zahvaljujući predanosti svih sudionika u gradnji, ali i iznimnoj kooperativnosti djelatnika HEP ODS-a, Elektre Zadar. Predviđena godišnja proizvodnja projekta solarne elektrane približno je 120 MWh, što je gotovo četvrtina više od opreznijih inicijalnih analiza investitora, uz očekivano godišnje smanjenje CO2 od 115 t. Elektrana je puštena u probni rad u veljači ove godine i dosadašnja proizvodnja u skladu je s predviđanjem u glavnom projektu, što, uz razdoblje povrata od sedam godina, ovu investiciju čini isplativom i potiče na slična ulaganja na drugim objektima OIV-a.

Kad Zadrani i njihovi gosti isprate najljepši zalazak, solarna će elektrana na vrhu Male glave dati još pokoji kWh energije prije svog dnevnog počinka. Nadamo se da će tako biti i idućih četvrt stoljeća, koliko je njezin očekivani vijek eksploatacije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.