Profesor s Oxforda: “Cjepivo AstraZenece nepravedno je potcijenjeno”

Profesor Kristijan Ramadan s Odjela za medicinske znanosti Sveučilišta u Oxfordu izjavio je za HRT da su sva cjepiva odlična i da štite od teškog oboljenja i hospitalizacije, ali i da imaju svoje prednosti i nedostatke.

Ramadan je rekao kako se mutacije virusa ne mogu spriječiti, to je normalan dio biologije i života. I naše stanice mutiraju, zbog čega se sa starošću povećava broj određenih tumora, bolesti…

Upitan štite li cjepiva protiv novih sojeva, odgovorio je kako se “za sada pokazuje da će antitijela možda malo slabije raditi, ali će naš imuni sustav, pogotovo nakon cijepljenja ili prirodne infekcije, najvjerojatnije biti dovoljno dobar da nas zaštiti i od ovih mutacija”. “Ali”, dodao je, “trebamo biti oprezni i zbog toga treba spriječiti širenje što je više moguće, da se spriječe te mutacije”.

Ramadan je rekao da su sva odobrena cjepiva odlična i da štite od teškog oboljenja i hospitalizacije. Za rusko cjepivo rekao je da je vrlo slično AstraZenecinom, odnosno da se radi o jednakom modelu.

Dodao je kako je AstraZenecino cjepivo, za koje su se pojavile nedoumice oko učinkovitosti kod starijih osoba, možda nepravedno podcijenjeno te da se čak i neki liječnici i ljudi koji rade u zdravstvu ne žele cijepiti tim cjepivom zbog nekih ispada država kao što su Njemačka, Španjolska, Italija, pa čak i Švicarska i Francuska, gdje političari zbunjuju javnost.

Naveo je kako je Britanija počela procjepljivati svoje stanovništvo u prosincu prošle godine – prvo s Pfizerovim, a onda i s oxfordskim, to jest AstraZenecinim. “Već preliminarni rezultati pokazuju da je efikasnost jednog i drugog cjepiva otprilike jednaka, štiti nas od zaraze u jednakom omjeru od 80-ak posto”, rekao je Ramadan.

Dodao je da treba uzeti u obzir tko izvodi klinička ispitivanja i tko analizira rezultate. “Ako mogu biti negativan i reći – Pfizer je farmaceutska kompanija, ja više vjerujem akademicima, odnosno sveučilištu kao Oxford da će puno realnije analizirati rezultate. Znate da je Pfizer izlazio s nekim apstraktnim brojevima od 95 posto uspješnosti. Mislim da će biti vrlo jasno da neće nigdje biti 95 posto ni 100 posto uspješnosti svih cjepiva, bit će negdje u jednakom rasponu”, dodao je.

Ramadan je ustvrdio da je na početku ove pandemije bilo dosta zbunjenosti. “I znanstvena zajednica i liječnici su govorili da maske ne sprječavaju, da neće spriječiti širenje ove pandemije, da jednostavno nisu dovoljno dobre, da su porozne, da su virusi puno manje čestice koje mogu proći kroz te maske, i to je bilo zbog neke dogme iz naših prijašnjih iskustava, ali se pokazalo da su maske vrlo djelotvorne”, rekao je Ramadan, dodavši da smo ovim mjerama najvjerojatnije spriječili širenje influence, ali i drugih virusa.

Ali ,izostanak ljudske influence mogao bi imati i lošu stranu. “Ako nemate influencu koja kruži među ljudima, imate među životinjama, kao među svinjama, svinjskom populacijom. I moguće je da će sljedeće godine, zbog toga što nema ljudske, svinjska gripa, odnosno influenca prijeći sa svinje na ljude”, upozorio je Ramadan.

Komentiraj