Problem preglasavanja Hrvata u BiH: Čović dostavio prijedlog izmjena izbornog zakona

Autor:

15.12.2023., Mostar, Bosna i Hercegovina - Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Republike Hrvatske Sime Erlic i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Covic odrzali sastanak u Domu HDZ BiH, nakon cega su odrzali konferenciju za medije.   Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Denis Kapetanovic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović dostavio je u ponedjeljak vladajućim probošnjačkim i srpskim strankama prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata pri izboru članova Predsjedništva, što je sastavni dio reformi važnih za europski put zemlje.

Na sastanku održanom potkraj prošloga tjedna nedaleko Banje Luke Čović je dobio ‘zadaću’ dostaviti nacrt prijedloga izmjena nekoliko zakona koji su uvjet za otvaranje pregovora s EU, među kojima su i oni o izborima.

Prema prijedlogu o kojem je Čović govorio na konferenciji za novinare Hrvatskog narodnog sabora, izmjene se tiču promjene načina biranja članova Predsjedništva BiH, Središnjeg izbornog povjerenstva te osiguranja transparentnog izbornog procesa, na čemu inzistira Europska unija i strane administracije angažirane u BiH.

Srpski i bošnjački član državnog vrha bi se nastavili birati po dosadašnjem modelu da kandidati s najvećim brojem glasova postanu članovi Predsjedništva BiH. Kod Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda bi kandidat s najvećim brojem glasova na izborima na razini entiteta Federacje BiH uz to morao pobijediti u tri od pet dominantnih većinskih hrvatskih županija. U slučaju da ne postoji pobjednik u tri, onda bi to bio kandidat pobjednik u dvije, odnosno jednoj županiji koji bi onda postao hrvatski član Predsjedništva.

“Te promjene bi trebale izmijeniti odnos da jedan narod drugome bira člana Predsjedništva”, rekao je Čović.

Izrazio je očekivanje da će predstavnici vladajuće koalicije koju čine hrvatske, probošnjačke i srpske stranke iz HDZ-a BiH, SDP-a BiH, Naše stranke, Naroda i pravde te SNSD-a usvojiti te izmjene do kraja veljače kako bi izbjegli stranu intervenciju koju je u slučaju neuspjeha najavio visoki predstavnik Christian Schmidt. Prijedlog upućen iz HDZ-a BiH odnosi se i na uvođenje elektroničke identifikacije birača, uporabe skenera i drugih mjera kako bi se spriječile prijevare u izbornom procesu.

Uz izmjene Izbornog zakona, od vlasti BiH je Europska komisija zatražila donošenje Zakona o sudovima BiH, zatim izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, kako bi Europskome vijeću uputila bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora u ožujku ove godine.

Nitko nam ništa neće darovati. Ako mi usvojimo ovo o čemu razgovaramo onda smo ispunili i više od plana. Ne vidim nijednog razloga da ne dobijemo otvaranje pregovaračkog procesa”, rekao je čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Čović je pozdravio predstojeći posjet predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen kao “važno ohrabrenje”.

Plenković, Rutte i von der Leyen putuju u Sarajevo, pokušat će ubrzati provedbu reformi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.