Prizemljenje 737 MAX-ova stajat će Boeing gotovo pet milijardi dolara

Američki zrakoplovni div Boeing procjenjuje da će ga prizemljenje zrakoplova tipa 737 MAX širom svijeta nakon dvije strašne nesreće u Indoneziji i Etiopiji stajati gotovo pet milijardi dolara.

Većina procijenjenog troška od 4,9 milijardi dolara bit će usmjerena u isplatu naknada Boeingovim klijentima za poremećaje u rasporedu letenja i kašnjenje isporuka, prenosi BBC.

Trošak će gotovo u cijelosti ‘pojesti’ dobit u drugom tromjesečju, ističu u kompaniji. Poslovno izvješće bit će objavljeno idućeg tjedna.

Iz Boeinga također poručuju da će prema “trenutnim najboljim procjenama” zrakoplovi biti vraćeni u promet u posljednja tri mjeseca ove godine.

Boeingov 737 MAX prizemljen je diljem svijeta od ožujka i nesreće Ethiopian Airlinesa, koja se nadovezala na onu Lion Aira u Indoneziji u listopadu prošle godine. Ukupnoje u te dvije nesreće stradalo 346 ljudi.

Istražitelji trenutno ispituju softverski sustav kontrole upravljanja zrakoplovom a Boeing je u kontaktu s regulatorima koji bi trebali odobriti izmjene spornog softvera.

Proizvođač zrakoplova trenutno je u velikoj krizi i smanjio je tempo proizvodnje na 42 zrakoplova mjesečno. Dosada su proizvodili 52 zrakoplova mjesečno.

Članovi obitelji stradalih u međuvremenu pripremaju tužbe, što znači da bi konačni trošak za američku kompaniju mogao biti daleko veći, napominje BBC.

Komentiraj