Prisutnost IS-a širi se u svijetu usprkos porazu u Siriji

Globalna prisutnost Islamske države (IS) 2018. se i dalje širila putem mreža i podružnica, objavio je američki State Department u svom godišnjem izvješću o  terorizmu, iako je vlada predsjednika Donalda Trumpa proglasila pobjedu nad tom ekstremističkom skupinom u Siriji i Iraku.

Iran je i dalje najveći državni sponzor terorizma, stoji u izvješću. Teheran daje gotovo milijardu dolara godišnje za podršku svojim saveznicima u regiji, usprkos tome što je Washington znatno pojačao sankcije Iranu.

Prošle godine je zabilježen i napredak terorističkih taktika i korištene tehnologije, a nove prijetnje stvorio je povratak boraca Islamske države u zemlje iz kojih su došli, upozorava State Department.

“Iako je Islamska država izgubila skoro cijeli svoj teritorij, ta je skupina pokazala sposobnost adaptacije, posebice u poticanju ili usmjeravanju pobornika putem interneta”, rekao je Nathan Sales, američki koordinator za borbu protiv terorizma čiji ured priprema godišnje izvješće za Kongres. Sales je upozorio kako su džihadisti otišli i u treće države.

Islamska država svoj je “kalifat” proglasila 2014., nakon što je osvojila velike dijelove Sirije i Iraka. Svoju je neslužbenu prijestolnicu imala u sirijskom gradu Raki, koristeći ju za bazu u kojoj je planirala napade u Europi.

Skupina je 2017. izgubila kontrolu nad iračkim Mosulom i Rakom, a nedugo potom izgubila je većinu svog teritorija. SAD je objavio kako je krajem prošlog mjeseca ubijen vođa skupine Abu Bakr al-Bagdadi, a skupina je to potvrdila i proglasila njegovog nasljednika – Abu Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija o kome se puno ne zna.

Svjetski čelnici pozdravili su al-Bagdadijevu smrt, no stručnjaci za sigurnost upozorili su da Islamska država i dalje ostaje prijetnja.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak na Twitteru da “točno zna” tko je novi šef Islamske države, prenosi AFP.

“IS ima novog šefa. Mi znamo točno tko je on.”

Komentiraj