PRIPREMITE SE! Lokalno se može razviti jače nevrijeme s tučom, a velike probleme stvarat će obilne kiše

Autor:

DHMZ

Hrvatsku će u poslijepodnevnim satima pogoditi snažno olujno nevrijeme zbog kojeg su DHMZ i Civilna zaštita izdali posebna upozorenja. Za zagrebačku i osječku regiju objavljeno je narančasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a i ostatak zemlje vjerojatno će biti izložen pljuskovima i grmljavini.

U popodnevnim satima u središnju, sjevernu i istočnu Hrvatsku stiže snažno nevrijeme, upozorio je DHMZ.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, objavio je DHMZ.


Županijski centri 112 Sisak i Zagreb zaprimili više dojava građana o posljedicama jake kiše i nevremena za zapadni dio Zagrebačke županije te područje Kutine.

Većinom se radilo o padu stabala na prometnice, električne i telefonske vodove, začepljenim odvodnim kanalima te oštećenim krovištima.

Obaviještene su nadležne službe kako bi se sanirale eventualne štete, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.


Iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a mole građane da prate vremenske prognoze i upozorenje DHMZ-a kako bi na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite. Upozoravaju na grmljavinsko nevrijeme i dolazak hladne fronte. Moguće su nevere uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

Slovenski lovci na oluje, koji objavljuju na stranici Neurje.si, najavili su da će najburnije biti poslijepodne, a posebno će dramatično biti u Hrvatskoj i Sloveniji.

“Glavna stvar burnog događaja bit će danas poslijepodne. U jugoistočnoj Sloveniji i Hrvatskoj očekuje se razvoj prvog velikog kumulonimbusa koji će se zatim oblikovati u olujni pojas koji će putovati prema sjeveru ili sjeveroistoku. Atmosfera je praktički nestabilna u cijeloj našoj široj regiji, s naglaskom na Hrvatsku i Sloveniju, gdje će poslijepodne vladati bolji uvjeti za razvoj jačeg nevremena.

Čimbenika je dosta, a jedan od njih je južni vjetar, koji će našim krajevima donijeti više energije i vlage, ali i zagrijavanje u nižim slojevima zraka. Planinske barijere također mogu biti ojačane određenim olujnim ćelijama uglavnom zbog smicanja pri tlu, međutim ne očekujemo razvoj nekih velikih superćelijskih oluja samo zbog prethodno spomenutog nedostatka vjetroturbine u višim slojevima.

Lokalno se može razviti nevrijeme s tučom, a velike probleme stvarat će obilne kiše koje mogu uzrokovati katastrofalne poplave te će puhati pojačani olujni vjetar.

Fotografije pokazuju konvektivnu energiju (MLCAPE) i maksimalni radarski otpor nekih oluja koje će se formirati danas poslijepodne. Noću će se situacija smiriti”, objavili su lovci na oluje iz Slovenije.

 

Portal Neverin oko 11 sati prenosi da je nad Jadranom povećana grmljavinska aktivnost. U posljednja dva sata skoro 9000 munja, poručuju.

NEVRIJEME U NJEMAČKOJ U udaru groma ozlijeđeno desetero ljudi, četvero je u kritičnom stanju

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.