Primorac: “Za umirovljenike je usmjereno 470 milijuna iz paketa pomoći”

Autor:

22.12.2022.,Zagreb - Nakon redovite sjednice Vlade RH, ministar Marko Primorac dao izjavu za medije.    Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Nakon sjednice Vlade pred novinare su stali su ministri Gordan Grlić Radman, Marin Piletić i Marko Primorac.

Ministar Primorac na početku je govorio o novom paketu mjera pomoći osobama koji su pogođeni posljedicama ruske agresije, koji je proizašao iz ušteda u rashodnoj strani proračuna. “Paket mjera će biti teži nešto od 700 milijuna kuna, od toga će 470 milijuna biti usmjereno na pomoć umirovljenicima s najnižim mirovinama, oko 160 milijuna za osobe koje koriste prava u sustavu socijalne skrbi, nešto više od 73 milijuna bit će dodijeljeno korisnicima dječjeg doplatka i 15 milijuna kuna za pomoć osobama u privremenim smještajima”, rekao je.

Ministar financija rekao kako je su baš zbog paketa mjera s resorima su ranije prolazili planirane rashode do kraja godine. Uštede su došle iz neizvršenim rashodima po sudskim presudama, uštedi na materijalnim rashodima, ušteda unutar samog ministarstva financija na kamatnim rashodima, robne pričuve i druge uštede.

”Sve bi trebalo biti isplaćeno do kraja godine. To su sredstva koja bi trebala ući u ovu proračunsku godinu. Jedan dio će isplaćivati ministarstvo rada, a jedan drugi korisnici”, istaknuo je Primorac.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Primorac je rekao da ova pomoć nije pokušaj skretanja pažnje sa spore obnove, već da se radi o odluci kojom se pomaže onima koji su najugroženiji, a to su svakako osobe u izmještenim jedinicama.

”Ja se u obnovu ne razumijem, ali činjenica je da nitko nije zadovoljan s ovom dinamikom. Ja sam osobno, kao osoba koja se ne bavi građevinom, očekivao da bi se kroz godinu i pol ta obnova trebala dogoditi. Zašto se nije dogodila, ne znam. Ministar Paladina je jučer iznio podatke kako je to u drugim državama. Pretpostavljam da je u sustavima gdje je to kraće trajalo to bilo zato što nije bilo takvih rigoroznih uvjeta, kriterija i zakona. Dozvoljavam da sam nedovoljno informiran o tome, ali naravno da smo svi nezadovoljni”, komentirao je Primorac.

Političku sudbinu ministra Padaine nije želio komentirati. Istaknuo je da, prema njegovim saznanjima, neće biti prijevremenih izbora.

Dodatak za umirovljenike

Ministar Piletić pojasnio je kako će tisuću kuna novčane naknade dobiti ugroženi kupci energenta i korisnici doplatka za pomoć i njegu. A ta mjera obuhvatit će i korisnike zajamčene invalidnine, nacionalne naknade za starije, naknade za nezaposlene, hrvatske branitelje. Ukupno će biti obuhvaćeno 160 000 ljudi.

Jednokratni dodatak za umirovljenike će doći po četvrti put u dvije godine, naglasio je Piletić. Svi koji primaju do 4360 kuna mogu računati na dodatak.

Novi Vladin paket: Plenković najavio mjere pomoći za milijun građana

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.