Primo Levi, književnik koji je preživio holokaust

Rodio se u Italiji, u Torinu 31. srpnja 1919. godine. Rano je stekao klasično obrazovanje, a kasnije studirao kemiju. Bio je tih, pomalo samotan momak, dobar čovjek, ponajbolji učenik i student. Stariji, ali i momci iz njegove generacije ga baš i nisu voljeli, bili bi grubi prema njemu, pa je on radije bio u ženskom društvu. Volio je čitati i planinariti.

Osjećao se Talijanom, čak bio pridružen najprije školskoj, a poslije studentskoj fašističkoj organizaciji, sve dok ga fašistički Rasni zakon, donesen 1938., nije uvjerio da je Židov, da ne može više na fakultet, pa ni dobar posao više ne može dobiti s takvim imenom. Rasni zakon je sugerirao da nije ”prave nacije“, da nije Talijan.

U ratu se pridružio talijanskim partizanima. Zarobljen je 1943. Znao je da partizane Nijemci odmah strijeljaju i on je možda tada po prvi put u životu rekao da je Židov. Otpremili su ga u koncentracijski  logor. Preživio je i umro mnogo kasnije, iznenada, 1987. godine, kada se bacio ili slučajno pao niz stepenice, u istoj kući u kojoj se rodio.

Komentiraj