Prijetnja povjesničaru Klasiću: “Doći ćemo ti na sprovod u HOS-ovim uniformama”

Povjesničara Hrvoja Klasića u srijedu je u njegovom uredu na Filozofskom fakultetu dočekalo pismo s ozbiljnim prijetnjama.

U njemu se ustaše, kako se sami nazivaju, raduju vijesti da je likvidiran pa žale što ta vijest ipak nije istinita te se nadaju da će ipak sljedeća vijest o njegovoj likvidaciji biti istinita. “Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama na kojima se lijepo ističe poklič ZA DOM SPREMNI”, stoji u pismu koje će tijekom dana Klasić odnijeti na policiju i prijaviti prijetnju.

“Što se tiče Za dom spremni on će ostat i nadživjet tebe, četnike i jebene antifašiste. Grizete si od muke jajca kada vidite koliko ljudi, a naročito mladih dolazi na koncerte Marka Perkovića Thompsona i odzdravljaju mu na Za dom. Ti si respektabilni povjesničar u tebi dragoj četničkoj Srbiji. Tamo si uvijek dobrodošao”, stoji u pismu u kojem se Klasića nazova izdaknikom. U potpisu pisma stoji: Smrt izdajnicima – Sloboda narodu.

Klasić je za Index rekao kako zadnjih godina dobila degutantna pisma, ali u njima se nije prelazila granica prijetnje. “Prije par mjeseci dobio sam jedno iz kojeg se mogla iščitati prijetnja smrću i prijavio sam to policiji, ali oni nisu dosad ništa otkrili”, rekao je.

“Takva je atmosfera društvu. Nije mi ugodno i duboko sam razočaran državom u kojoj živim. Bio sam branitelj, dragovoljac iz 1991. godine, doktor sam povijesti, nikoga nisam opljačkao, a prijeti mi se jer govorim o temama svojih povijesnih istraživanja. Da me u ratu pogodio metak iz snajpera, po meni bi se danas zvala škola u Sisku, a zovu me izdajnikom. Ovo nije incident, ovo je redovno stanje posljednjih godina”, poručio je Klasić.

Komentiraj