Prije točno 30 godina napustio nas je Dražen Petrović

Život Dražena Petrovića prekinula je prometna nesreća 7. lipnja 1993. godine oko 17:20 sati, u kojoj je Dražen izgubio život u 29. godini, u naponu svoje karijere.

Smrt „Amadeusa, košarkaškog Mozarta“, odjeknula je kao prava eksplozija u javnosti.

Životopis Dražena Petrovića otkriva iznimnu sportsku karijeru proteklu u neprekidnom usponu, rijetko viđenu u povijesti hrvatskog sporta. Rođen je 22. listopada 1964. godine u Šibeniku. Svoju je karijeru započeo u malom klubu da bi kasnije zaigrao u najjačoj profesionalnoj ligi svijeta. Kao petnaestogodišnjak u jesen 1980. godine počeo je nastupati za prvu ekipu KK Šibenka. S tim je klubom dvaput igrao u finalu Kupa Radivoja Koraća, 1982. i 1983. godine. Od 1984. godine igrao je u Ciboni s kojom je osvojio državno prvenstvo i kup, a dva puta osvojio je Kup prvaka (1985. i 1986.) i Kup pobjednika kupova (1987.).

U Real Madrid je prešao 1988. godine te je s njime osvojio španjolski kup i Kup pobjednika kupova. Prvi je hrvatski igrač koji je zaigrao u NBA ligi. Od 1989. igrao je za Portland Trail Blazerse, a od 1991. godine za New Jersey Netse. Prvi je i kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije. Tijekom čitave karijere redovito je nastupao za reprezentativne košarkaške selekcije Jugoslavije, a kasnije i Hrvatske.

Dražen je privatno bio iznimno skroman. To je i bio razlog što su ga tada, kao i danas, svi voljeli i osjećali svojim. Na terenu, na utakmici, bio je potpuna suprotnost. Uvijek je od sebe davao maksimum. U Draženu je uvijek postojala želja da bude najbolji. Kažu da se bavio nekim drugim poslom, bio bi jednako uspješan.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner