Prije sjednice Senata sveučilišta glavni studentski predstavnik pitao novinare koje su to Borasove afere

Autor:

Duje Kovačević, srednja.hr

Dok je u petak trajala rasprava senatora o stanju na zagrebačkom sveučilištu, glavni studentski predstavnik Mihovil Mioković u jednom trenutku na pitanje novinara o Borasovim afera, mrtvo ozbiljno je upitao: “Koje afere?”, piše portal Srednja.hr

Damir Boras, podsjetimo, ostaje na svojoj rektorskoj poziciji. Inicijativa za njegov opoziv propala je u prvim minutama sjednice Senata održane u petak. Rektor je zatražio javno glasanje o uvrštavanju točke o smjeni u dnevni red za što je na kraju glasalo tek 13 od prisutnih 68 senatora.

Dale su to, navodi portal, naslutiti i neke izjave koje su novinari dobili od senatora uoči same sjednice. Jedna od nevjerojatnijih bila je i ona Mihovila Miokovića, predsjednika sveučilišnog Studentskog zbora i glavnog studentskog predstavnika u Senatu.

“Kao što sam više puta naglasio, kao studentski predstavnik nemam osobno ništa protiv rektora Borasa. Dokle god apsolutno svi potpisnici se ne usuglase sa svojim prijedlogom rektora, mi s tim ne idemo”, rekao je Mioković.

Istaknuo je kako je posljednjih dana bio u kontaktu s rektorom Borasom, a na pitanje novinara što mu je poručio s obzirom na brojne afere, Mioković jeupitao “koje afere?”

Tad su mu novinari natuknuli skandal s prijavom za seksualno uznemiravanje na što je studentski predstavnik dao odgovor.

“Je li netko pravomoćno osuđen? Je li netko pravomoćno osuđen? Ja vas lijepo pitam je li netko pravomoćno osuđen?”, ponavljao je na pitanja novinara o tome mora li, uistinu, netko biti pravomoćno osuđen da bi studentski predstavnici reagirali.

“Dok nitko nije pravomoćno osuđen, mi ne idemo dalje”

Naposljetku se ipak kratko osvrnuo na slučaj profesora prijavljenog za seksualno uznemiravanje bivše studentice kojeg je rektor Boras, unatoč tome što je znao za prijavu, nagradio počasnom titulom professor emeritus.

“To je greška, to sam više puta rekao, i rektora i dekanice Vlahović Štetić. Dok nitko nije pravomoćno osuđen, mi ne idemo dalje”, rekao je Mioković pa za ostale slučajeve seksualnog uznemiravanja na Akademiji dramske umjetnosti rekao kako će se i ti slučajevi pravno procesuirati.

Još je nekoliko članova Senata, uglavnom dekana zagrebačkih fakulteta, stalo pred kamere novinara. Neki su se dosta kritički osvrnuli na situaciju te istaknuli da je krajnje vrijeme da se raspravi o odgovornosti rektora Borasa za stanje u kojem se našlo zagrebačko sveučilište. Neki drugi, pak, potpuno su drugačijeg mišljenja pa su govorili da uvijek može bolje, no da je stanje na Sveučilištu  dobro.

“Boras je i meni govorio da sam mu baš lijepi”

O Miokoviću se pisalo i nakon što se krajem prošle godine medijima proširio video s dodjele diploma na vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman gdje je Damir Boras sebi uzeo za pravo zatražiti najbolju kadetkinju u generaciji da skine masku samo kako bi komentirao njen izgled.

Predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora Mihovil Mioković tada je rekao:

“Pogledao sam video i po meni to nije nikakav ispad. Čovjek je dao kompliment mladoj djevojci da je pametna i lijepa. Nisam znao da je zabranjeno i skandalozno pohvaliti nekoga za pamet i istaknuti nečiju ljepotu. Koliko mi je puta rektor znao doći i reći kako sam se fino sredio i da sam mu baš lijepi.

Što bih to trebao shvatiti kao seksistički ispad? Uostalom, ljepota nije samo površinska. Kako ljepota ovisi o kulturnom kontekstu i ako se ova gesta karakterizira kao seksistički skandal, onda smo postali društvo s upitnom kulturom. Od muhe se radi slona”, rekao je tada Mioković, piše Srednja.hr.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.