Prije godinu dana umro je Pero Zlatar, prisjetili smo se ‘drame’ s izbora za Miss Teen

Novinar i publicist Pero Zlatar rođen je u Skoplju 1934., a umro u Beogradu 23. srpnja 2020. godine. Od 1954. bio je novinar i urednik u izdanjima zagrebačke kuće Vjesnik.

Koja je bila tajna njegovog novinarskog uspjeha? Prvenstveno to što je bio šarmantan i komunikativan i lako se sprijateljio s ljudima s kojima je imao malo zajedničkog. Također, znao je što prodaje novine, ponajprije reportaže iz zemalja u koje se inače ne odlazi, kao što su Južna Afrika i Rodezija, ozloglašene zbog sustava aparthejda, ali i Španjolska i Portugal dok su njima vladali diktatori Franco i Salazar.

Kad je u Plavom vjesniku organizirao natječaj za Miss Teen (još jedna njegova dosjetka), finale se trebao održati u Esplanadi, no tu je upravo dolazio Tito i takva se priredba smatrala neprimjerenom. Pero je zavapio svojoj prijateljici Ruži Pospiš, ona je nazvala moćnog Stevu Krajačića, ovaj je pak svojim kanalima provjerio smeta li predsjedniku takva priredba, na što je ovaj odmahnuo rukom i zamolio da njegova tadašnja supruga Jovanka bude u žiriju. Poslije su se slikali s novom Miss Teen, što je bio presedan u svjetskim državničkim analima.

Dinamični novinar bio je prijatelj i s pokojnim Vebijem Velijom, vlasnikom nekad vrlo popularnog restorana Feniks u Jurišićevoj ulici i vrlo utjecajnim u Albaniji. Zahvaljujući njemu, primila ga je u Tirani udovica Envera Hoxhe, pa je mogao provjeriti sve što je svojedobno pisao o njenom mužu.

Komentiraj