Prije godinu dana umro je Niki Lauda

Legendarni vozač Formule 1 preminuo je u dobi od 70 godina, a još davne 1976. godine pokazao je da nije osoba koja će lako odustati, vrativši se na pistu vrlo brzo nakon gotovo fatalne nesreće u kojoj je zadobio teške opekline i oštećenja pluća. Tada se na njemačkom Grand Prixu Lauda zabio u ogradu brzinom od 200 kilometara na sat. Unatoč teškim opeklinama koje je tada zadobio na Nürburgringu i koje su ostavile traga za cijeli život, Niki Lauda se vratio nevjerojatno brzo.

‘Udarac je bio tako snažan da mi je kaciga odnesena s glave’, rekao je o toj nesreći. Njegov Ferrari zapalio se i trebalo je 55 sekundi da ga se izvuče iz vozila. Dotad je već dobio teške opekline lica, kože lubanje i desnog uha i oštećenja pluća. U bolnici, svećenik mu je dao posljednju pomast. ‘Ali nisam želio umrijeti. Želio sam i dalje živjeti.’

Ali nije želio samo živjeti, želio se i dalje natjecati. Samo 42 dana nakon nesreće, bio je već ponovno za volanom i zauzeo četvrto mjesto na utrci u Monzi.
‘Brz povratak bio je dio moje strategije, a ne sjediti kod kuće i razmišljati o onome što mi se dogodilo,’ kazao je.

Nakon ozljede nastavio je nositi svoju crvenu ‘šiltericu’, najprije kako bi mu zadržala zavoje na glavi, a potom kako bi ga ljudi gledali u oči, a ne glavu punu ožiljaka od opeklina.

Komentiraj