Prije 50 godina umrla je Janis Joplin, buntovnica na ‘lošem glasu’

Pronađena je mrtva u hotelskoj sobi, predozirala se heroinom, koji je, kako se kasnije saznalo, života koštao još neke ljude koji su kupovali od istog dilera.

Janis je još kao srednjoškolka bila prava buntovnica na lošem glasu, ali se ipak uvijek nekako isticala. U to vrijeme osnovala je grupu, a s njom su svirali i kolege Jack Kerouac i Allen Geinsberg. Svirali su jazz i blues te nastupali u lokalnim klubovima, a Janis je pratio glas djevojke koja ‘mnogo pije’.
Upisuje fakultet od kojeg brzo odustaje, 1961. godine seli u Los Angeles, a živjela je i u San Franciscu i New Yorku.

Clive Davis, predsjednik diskografske kuće Columbia Records, primijetio je njenu grupu, i zahvaljujući njoj, potpisao ugovor za prvi album ‘Cheap Thrills’ koji je postigao veliki uspjeh, a na njemu su se našli hitovi kao što su ‘Piece of My Heart’ i ‘Summertime’. Ipak, sastav se polako rasipao, a Janis je u prosincu 1968. zaključila da je vrijeme da krene svojim putem.

Svo to vrijeme borila se s ovisnošću o alkoholu i drogama. U kolovozu 1969. godine je nastupila na legendarnom Woodstocku, a mnogi su već tada primijetili kako talentirana pjevačica ‘jedva stoji na nogama’.

S grupom Full Tilt Boogie objavila je album ‘Pearl”, koji je bio i njen posljednji, a na kojem su bile legendarne pjesme kao što su ‘Mercedes Benz’ i ‘Me and Bobby McGee’. Janis je postajala sve slavnija, ali je droga bila jača. Ova jedinstvena 27-godišnjakinja umrla je na dan kada je pjesma ‘Me and Bobby McGee’ dospjela na prvo mjesto top-lista.

U svojoj oporuci Janis  je ostavila 1.500 dolara svojim prijateljima da naprave veliku zabavu kada umre.

 

Komentiraj