Prije 45 godina prvi put smo čuli ”Bohemian Rhapsody”

Autor:

Dana 31. listopada 1975. grupa Queen objavila je singl ”Bohemian Rhapsody” kao najavu albuma ”A Night at the Opera”. Pjesma je bila originalna, jedinstvena i definitivno zvučno drugačija od bilo koje druge rock pjesme koju je itko ikada napravio.

Autor pjesme je Freddie Mercury, a Brian May je kasnije rekao: „On je točno znao što radi. Mi smo mu samo pripomogli u davanju života pjesmi“. Kad bi pitali koje je pravo značenje pjesme, Freddie bi odgovorio: „Ona znači što god želite da znači.“

Za pjesmu je snimljen promotivni film, snimanje je trajalo 4 sata i montaža je trajala jedan dan. Ukupni trošak je bio 4.500 funti. Emitiran je 20. studenog 1975. godine i to je prvi moderni glazbeni spot kakvog danas poznajemo. “Bohemian Rhapsody” bila je na vrhu britanske ljestvice singlova devet tjedana i prodana je u više od milijun primjeraka do kraja siječnja 1976. godine.

U prosincu 2018. postala je na internetu najskidanija pjesma u 20. stoljeća, a preuzeta je ili streamana u više od 1,6 milijardi puta.

OZNAKE: Queen

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.