Prije 45 godina prvi put smo čuli ”Bohemian Rhapsody”

Dana 31. listopada 1975. grupa Queen objavila je singl ”Bohemian Rhapsody” kao najavu albuma ”A Night at the Opera”. Pjesma je bila originalna, jedinstvena i definitivno zvučno drugačija od bilo koje druge rock pjesme koju je itko ikada napravio.

Autor pjesme je Freddie Mercury, a Brian May je kasnije rekao: „On je točno znao što radi. Mi smo mu samo pripomogli u davanju života pjesmi“. Kad bi pitali koje je pravo značenje pjesme, Freddie bi odgovorio: „Ona znači što god želite da znači.“

Za pjesmu je snimljen promotivni film, snimanje je trajalo 4 sata i montaža je trajala jedan dan. Ukupni trošak je bio 4.500 funti. Emitiran je 20. studenog 1975. godine i to je prvi moderni glazbeni spot kakvog danas poznajemo. “Bohemian Rhapsody” bila je na vrhu britanske ljestvice singlova devet tjedana i prodana je u više od milijun primjeraka do kraja siječnja 1976. godine.

U prosincu 2018. postala je na internetu najskidanija pjesma u 20. stoljeća, a preuzeta je ili streamana u više od 1,6 milijardi puta.

Komentiraj