Prije 276 godina u Londonu otvorena prva klinika specijalizirana za spolne bolesti. U prvoj godini imala čak 300 pacijenata

Nakon izuma mikroskopa znanstvenici su otkrili velik broj spolno prenosivih bolesti. Prije toga ljudi su znali samo za sifilis, čiji podrijetlo još nije poznato. Prvi pisani spomen sifilisa potječe iz 1494. iz Napulja tijekom francuske okupacije. Stoga je bolest u početku nazvana francuskom bolesti.

Sifilis je bio ogroman zdravstveni problem Europe. Sve do 1940-ih, tj. do pojave penicilina, nije postojao nikakav lijek protiv ove zarazne bolesti. Moglo se liječiti samo simptome koji su bili veoma teški: rane po cijelom tijelu, bolovi u mišićima, gubitak kose, upale, meningitis, ludilo…

Dana 31. siječnja 1747. otvorena je bolnica London Lock kao prva klinika specijalizirana za liječenje spolno prenosivih bolesti na svijetu. Tijekom prve godine hospitalizirano je čak 300 pacijenata.

Prvi zapisi o sifilisu u Hrvatskoj čuvaju se u Državnom arhivu u Dubrovniku, a potječu s kraja 15. stoljeća. U zapisima se spominje liječnik Antonius Hispanus koji zaključuje da u Dubrovniku postoji velik broj sifilitičara. Možda najpoznatiji Hrvat koji je umro od sifilisa je ban Josip Jelačić.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]