Prijatelji životinja: “Psi na lancu u agoniji čekaju zakonske izmjene”

Od četvrtka se na ulicama više hrvatskih gradova mogu vidjeti jumbo plakati udruge Prijatelji životinja, koji poručuju kako treba zabraniti držanje pasa na lancu.

Podsjećaju da su psi vrlo druželjubiva bića koja trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama.

“Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda i ugrožava njihovu dobrobit. Vrlo prijateljski raspoloženi psi, kad ih držimo zavezane, postaju nesretni i anksiozni. Dolazi do razvoja neuroza, pa i agresivnosti. Lanac koji je stalno na vratu uzorkuje ozljede i bol, a ogrlice ili i sam lanac bolno urastaju u kožu. Psi su sjedeći mamci za ugrize kukaca i parazita te uvijek postoji visok rizik od omotavanja lancem, ugušenja, maltretiranja ili čak napada od drugih pasa i ljudi”, naglašavaju Prijatelji životinja te ističu kako aktualni Zakon o zaštiti životinja propisuje da je zabranjeno „držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora”.

Ta nejasna i neprovediva odredba omogućava stalno višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu.

“Javnost je kroz potpisivanje peticija za zabranu držanja pasa na lancu od 2006. godine do danas, stalnu edukaciju, kampanju ‘Život na lancu nije život’ i druge javne akcije visoko senzibilizirana za ovaj problem.
Podsjećaju i na inicijativu za potpunu zabranu držanja pasa na lancu pokrenutu 2021. godine kroz kampanju ‘Za Hrvatsku bez pasa na lancu’.

Peticiju za zabranu držanja pasa na lancu potpisalo je gotovo 70 000 građana, dok su ankete potvrdile da više od 80 posto građana podržava zabranu držanja na lancu.

Prijatelji životinja poručuju da će na sastancima povjerenstva predložiti potpunu zabranu držanja pasa na lancu, nastupa svih životinja u cirkusima i držanja tigrova u zatočeništvu privatnih osoba, propisivanje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner