Pri kraju radovi na Energani Gospić, zaposlit će se tridesetak osoba

Autor:

Press

Radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja tvrtke ‘Energana Gospić 1’“ u Gospiću su pri kraju. Riječ je o investiciji vrijednoj preko 20 milijuna eura, te bi, prema riječima izvođača, svi radovi na postrojenju trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon čega bi trebao biti obavljen i tehnički pregled.

Nova Energana zaposliti će tridesetak radnika, a investitor već traži zaposlenike.

“Već u ovom trenutku tvrtka GEEN traži hitno inženjere elektrotehnike i strojarstva koji trebaju proći obuku prije puštanja postrojenja u pogon. Dakle, u Gospiću se u 2020. godini otvara nekoliko radnih mjesta, a do kraja godine će se tražiti i druga zanimanja u novootvorenim pogonima tvrtke”, rekao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

Ovo postrojenje na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja dva korisna oblika energije (električne i toplinske) u jedinstvenom procesu. U okviru ovog projekta radi se i dodatni pogon – sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije. Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba i za grijanje Grada.

Nakon izgradnje tvornice Kalcit ovo je druga najveća greenfield investicija na području Grada Gospića od osamostaljenja Hrvatske.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.