Pretežno sunčano i vruće, izdana upozorenja zbog toplinskog vala i grmljavinskih pljuskova

 

U većini krajeva danas će prevladavati pretežno sunčano i vruće vrijeme. U zapadnim i sjeverozapadnim predjelima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu povremeno će biti umjerene naoblake, uz mogućnost za poneki pljusak praćen grmljavinom. Oborina će biti češća u Istri i Gorskom kotaru, osobito u prvom dijelu dana, a popodne je može biti i u sjevernijim područjima, ponajprije uz granicu sa Slovenijom, prognoziraju iz DHMZ-a.

Vjetar većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren istočni. Na Jadranu će tijekom jutra puhati slaba do umjerena bura, a danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 29 i 34, u Dalmaciji do 37 °C.

Meteoalarm je za danas izdao upozorenje crvene boje za riječko područje, zbog visokih temperatura. Žuta upozorenja zbog toplinskog vala izdana su za područja Zagreba, Karlovca, Gospića, Knina, Splita i Dubrovnika. Također, za područja Zagreba, Karlovca, Gospića i Rijeke na snazi su žuta upozorenja zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

Sutra postupno naoblačenje sa zapada. Već od jutra na sjevernom je Jadranu i u gorju moguć poneki pljusak praćen grmljavinom, a češći i intenzivniji će biti u drugom dijelu dana kada su mogući i u središnjim i sjeverozapadnim predjelima. Najsunčanije i uglavnom suho zadržat će se u Slavoniji i Dalmaciji. Navečer je poneki pljusak moguć u zapadnoj Slavoniji te sjevernoj Dalmaciji.

Na kopnu vjetar većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren jugoistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo. Najniža temperatura zraka od 16 do 20, na Jadranu od 22 do 25 °C. Najviša između 28 i 33 °C, u Dalmaciji i malo viša.

Komentiraj