Presedan: Kina podržala UN-ovu rezoluciju u kojoj je Rusija označena kao agresor

Autor:

epa10577971 A handout image provided by the Kremlin.ru shows Russian President Vladimir Putin (C) visiting the headquarters of the ‘Dnieper’ army group in the Kherson Region, 18 April 2023. Putin made working trips to the headquarters of the Dnieper grouping of troops in the Kherson direction and to the headquarters of the Vostok National Guard in the Luhansk People's Republic.  EPA/KREMLIN.RU/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/KREMLIN.RU

Kina je odustala od prakse suzdržavanja od glasanja u UN-u kada se odlučivalo o dokumentima s jakim formulacijama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu. Ipak danas je rezoluciju Opće skupštine UN-a u kojoj je Rusija označena kao “agresor” Peking podržao.

Ruski nezavisni medij The Moscow Times se poziva na informacije koje je objavilo islandsko predstavništvo pri svjetskoj organizaciji. Riječ je o dokumentu koji nosi šifru A/77/L.65 i nosi naziv “Suradnja između Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe”. Govori o “izazovima bez presedana” s kojima se Europa suočava “nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, a prije toga na Gruziju”.

Istovremeno, spomenuta rezolucija poziva na naknadu štete nanesene žrtvama ruske vojne agresije i na “privođenje pravdi svih krivaca za kršenje normi međunarodnog prava”, prenosi Klix.ba.

Navedeni medij dodaje da su za rezoluciju, uz Kinu, glasale Kazahstan i druge postsovjetske republike, s iznimkom Tadžikistana i Uzbekistana koji su bili suzdržani od glasanja. No dokument su podržale i zemlje koje ruske vlasti opisuju kao “prijateljske”, a to su Indija, Brazil i Turska.

Samo je pet država bilo izričito protiv, uz Rusiju i Bjelorusiju, Demokratska Republika Kongo, Nikaragva i Sirija. Za rezoluciju su glasale ukupno 122 zemlje.

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u Serhij Kislica istaknuo je da su ruski diplomati pokušali iz spomenute rezolucije ukloniti tekst riječi “agresija”, ali u tome nisu uspjeli.

Ruska misija pri UN-u je u službenom priopćenju rekla da je navedeni paragraf “iznimno ispolitiziran” i da nema “nikakve veze s pitanjima rezolucije”. Predstavnik Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja optužio je autore teksta da “namjerno prešućuju osmogodišnji rat Ukrajine protiv naroda Donbasa” te da je UN “ignorirao i agresiju NATO-a na bivšu Jugoslaviju”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.