Preokret u energetskoj slici Hrvatske: Konačno smo izvezli više struje nego uvezli

Autor:

31.03.2023., Zagreb - Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede - Tehnos odrzao je konferenciju za medije na temu Ignoriranje misljenja vise tisuca radnika nije opcija.  Zbog sve veceg nezadovoljstva radnika, sindikat TEHNOS je prije nesto vise od mjesec dana pokrenuo "Inicijativu za dostojno i povecano vrednovanje rada u HEP grupi" te do sada je zahtjeve potpisalo oko 4000 radnika. Taj broj je cetiri puta veci od broja clanova TEHNOS-a sto pokazuje da je ova inicijativa prerasla sindikalno clanstvo i postala spontana akcija svih radnika, sto je i bio njen cilj. S obzirom na to da je Uprava HEP-a ignorirala zahtjev za sastanak, iz sindikata su sami odredili termin u kojem ce predstavnici radnika doci i uzivo iznijeti zahtjeve Upravi. Nakon konferencije za medije clanovi sindikata uputili su se prema porti zgrade HEP-a te nisu primljeni na razgovor.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska je već godinama veliki uvoznik energije, no sada se dogodio preokret! Od početka godine izvezli smo više struje nego što smo je uvezli.

Kišovite praznike nitko ne voli, ali ove godine građani se imaju razloga radovati sivim oblacima. Zahvaljujući velikoj količini padalina Hrvatska je u prva tri mjeseca ove godine bila neto izvoznik struje, javlja Nova TV.

“Kad pada kiša, bujaju rijeke. A kad bujaju rijeke, HEP-ove hidroelektrane rade punom parom. Od početka siječnja do kraja ožujka ove godine proizvele su otprilike 30 posto više struje nego lani”, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV.

Kad je tako, energetska samodostatnost Hrvatske – raste. “Ova godina hidrološki je počela jako dobro. Proizvodnja je više nego dvostruko veća od planirane proizvodnje u prva tri mjeseca. To, naravno, smanjuje potrebu za uvozom skuplje električne energije”, objasnio je ravnatelj EIHP-a Dražen Jakšić.

Prošle godine cijene struje otišle su u nebo. Dijelom je to bilo zbog rata u Ukrajini, ali dijelom i zbog velike suše. Lani je pritok vode u hidroelektrane bio za trećinu manji od prosjeka, a ove godine pak 15 posto veći!

Kad se to zbroji, ispada da smo ove godine dobili bitno više energije od kiše i snijega nego lani. Ta dodatna energija vrijedi oko 126 milijuna eura. Gotovo milijardu kuna palo nam je s neba.

Građani to neće izravno osjetiti na svojim računima jer je cijena struje regulirana Vladinom uredbom. Ipak, neizravno će itekako imati koristi.

HEP je ostvario znatne gubitke u prošloj godini zbog kupnje skuplje uvozne električne energije, a prodaje po reguliranim cijenama koje su ispod tržišnih, zbog čega je akumulirani gubitak u HEP-u vrlo značajan. Ovo će na neki način pomoći prvenstveno HEP-u da smanji i prestane gomilati taj gubitak”, kazao je Jakšić.

Bit će i manje potrebe za proračunske dotacije HEP-u. Taj novac potrošit će se na zdravstvo, školstvo… Ili gradnju solarnih elektrana koje nam trebaju kao idealni dodatak hidrocentralama. Jer kiša prije ili kasnije stane, a poslije nje uvijek dolazi sunce.

OZNAKE: struja, kiša, HEP, energija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.