Preminuo srpski patrijarh Irinej

Srpski patrijarh Irinej (90) preminuo je u petak ujutro u Beogradu od posljedica koronavirusa.

Irinej je zbog zaraze koronavirusom u bolnici bio od 5. studenog, a ovog tjedna stanje mu se naglo pogošalo.

Vijest o smrti Irineja potvrdio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je na svom Instagram profilu objavio crno-bijelu fotografiju Irineja. “Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…”, napisao je Vučić.

Srpski patrijarh je u bolnici završio četiri dana nakon ‘korona-sprovoda’ crnogorskog mitropolita Amfilohija, kojeg je predvodio. Mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije (83) preminuo je 30. listopada od posljedica koje je na njegovo zdravlje ostavio covid-19. Na njegovom sprovodu nastala je ogromna gužva, ljudi nisu poštivali epidemiološke mjere, te su se gurali u želji da poljube ili dodirnu tijelo mrtvaca koji je nekoliko dana ranije bio pozitivan na koronu.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku, a nakon odluženja vojnog roka ubrzo je postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije.

Prije stupanja na dužnost profesora u listopadu 1959. godine u manastiru Rakovica, od tadašnjeg patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Godine 1969. je postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gdje je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. S te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog s titulom Episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije, 1975. godine, izabran je za Episkopa niškog. Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog. Ustoličen je 23. siječnja, navodi se u biografiji na stranici SPC-a.

Komentiraj