Preminuo istaknuti hrvatski politolog Radovan Vukadinović

Nakon kratke i teške bolesti u srijedu je u Zagrebu u 82. godini preminuo umirovljeni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i stručnjak za međunarodne odnose i diplomaciju prof.dr. Radovan Vukadinović, piše tportal.

Radovan Vukadinović rodio se u Bitolju u Makedoniji 18. ožujka 1938. U Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu 1962., a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti 1967. godine, gdje je radio od 1963. do umirovljenja 2008. Redoviti profesor bio je od 1976., a od 1985. gostujući profesor na Floridskom državnom sveučilištu.

Vukadinović je bio član niza domaćih i međunarodnih znanstvenih organizacija, predsjednik Hrvatske udruge za međunarodne studije i Atlantskoga vijeća Hrvatske. U svojem se znanstvenom radu bavio međunarodnim političkim odnosima, pitanjima sigurnosti te vanjskom politikom.

Plenković i Jandroković izrazili sućut

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut u povodu smrti umirovljenog profesora Fakulteta političkih znanosti Radovana Vukadinovića.

“S tugom sam primio vijest o smrti profesora Radovana Vukadinovića.

Profesor Vukadinović dao je nemjerljiv doprinos Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je predavao dugi niz godina, brojnim drugim znanstvenim institucijama i organizacijama u kojima je djelovao, a posebno generacijama studenata koje je senzibilizirao za teme kojima je posvetio svoju znanstvenu karijeru – vanjsku politiku, međunarodne odnose i diplomaciju.

U ovim tužnim i bolnim trenucima za obitelj profesora Vukadinovića, njegove prijatelje i kolege, te sve one koji su ga poznavali kroz njegov dugogodišnji rad, molim vas da primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno”, napisao je.

Brzojav sućuti obitelji profesora Radovana Vukadinovića uputio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Poštovana obitelji Vukadinović, uime Hrvatskoga sabora i osobno, upućujem vam najiskreniju sućut u povodu odlaska gospodina Radovana Vukadinovića.

Profesor Vukadinović ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti kao izuzetan stručnjak za međunarodne odnose i politologiju, a posebno kao cijenjeni profesor koji je odgojio brojne naraštaje studenata političkih znanosti.

Odlaskom profesora Vukadinovića šira hrvatska javnost ostat će uskraćena za vrsne analize i osvrte na aktualna vanjskopolitička događanja, a akademska zajednica za vrijednog člana.

Moje misli su u ovom trenutku uz vašu obitelj”, stoji u brzojavu predsjednika Sabora.

Komentiraj