Preminuo David Prowse, originalni Darth Vader iz Ratova zvijezda

Britanski glumac David Prowse, najpoznatiji po ulozi Dartha Vadera u originalnoj trilogiji Ratova zvijezda, preminuo je u 85. godini života nakon kratke bolesti.

“Neka sila bude s njim, uvijek. Iako se proslavio glumeći čudovišta, za mene i sve ostale koji su ga poznavali i radili s njim, David je bio heroj. Ovo je veliki gubitak za nas i za milijune njegovih fanova diljem svijeta”, rekao je njegov agent Thomas Bowington za BBC.

Prowse je utjelovio slavnog negativca u prva tri filma iz franšize Ratova zvijezda. Glas Darth Vaderu posudio je James Earl Jones, a scene borbe odradio je bivši olimpijski mačevalac Bob Anderson.

Rođen je u engleskom gradu Bristolu 1935. godine. Prowse je bio bivši bodybuilder, a na filsmkom se platnu prvi put pojavio 1967. godine u ‘Casino Royalu’, filmu u franšizi o najslavnijem tajnim agentu James Bondu. Čak i prije glumačke karijere, bio je uspješan u hollywoodskim filmovima. Bio je osobni trener glumcu Chriostopheru Reeveu za fizički zahtjrvnu ulogu Supermena.

Glumio je i u seriji ‘Doctor Who’, a u filmu ‘Paklena naranča’ primjetio ga je redatelj George Lucas te ga pozvao na audiciju za ratove zvijezda. Mogao je birati između uloge Darth Vadera i Chewbacce, ali sam je kasnije priznao da je izabrao Vadera jer ‘se negativca uvijek sjećate’.

Iako je njegova glumačka karijera trajala 50 godina, najveću slavu donijela mu je upravo uloga Gospodara Sitha u Ratovima zvijezda. Posljednjih se godina redovito pojavljivao na konvencijama posvećenim Ratovima zvijezda i susretima s fanovima.

Ostat će upamćen i kao ‘Green Cross Code Man’, čime je postao zaštitno lice britanske sigurnosti na cestama. Odjeven u zeleno-bijelo odijelo superheroja, njegova krilatica bila je: “Stani, gledaj i slušaj”.

Komentiraj