Preminula je glazbenica Vera Svoboda

Autor:

15.11.2021., Osijek - Pjevacica Vera Svoboda. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Dubravka Petric/PIXSELL

U ponedjeljak ujutro preminula je poznata glazbenica Vera Svoboda, potvrdila je njezina kći Vesna Njikoš Pečkaj.

Kako je cijeli život bila srcem vezana za svoj rodni Osijek, u njemu će biti i pokopana, piše Večernji list.

Vera Svoboda bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Jugoslaviji u sedamdesetim godinama. Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna čitav život. Status umjetnika ima još od 1975. godine.

Pjevala je Hrvatima od Australije i Novog Zelanda preko Iraka, Kuvajta, Švedske pa do SAD-a i Kanade. Zapjevala je i sudionicima “Hrvatskog proljeća” zatvorenima u Staroj Gradiški, a anegdotu s tog koncerta usred zatvora Stipe Mesić prepričava i pet desetljeća kasnije.

Snimala je domoljubne pjesme još prije uspostave Republike Hrvatske. Njezin glas odjekivao je tijekom Domovinskog rata s prvih crta bojišnice, od Osijeka do Petrinje.

Zanimljiv je i podatak kako je od 1990. do danas nastupila na 395 humanitarnih koncerata. Impozantna je to i izrazito produktivna karijera, kroz koju ju je od samih početaka pratio suprug, muzikolog i glazbeni urednik Julije Njikoš, sve do svoje smrti 2010. godine.

Baš zbog njegova premještaja na poslu, Vera Svoboda je osječku adresu 70-ih godina zamijenila zagrebačkom. No pripadnost rodnom gradu uvijek je isticala.

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.