Premijerka Italije kineskom kolegi najavila povlačenja iz inicijative Pojas i put

Autor:

epa10795606 Italian Prime Minister Giorgia Meloni talks with journalists at the end of a meeting with the opposition, at Palazzo Chigi in Rome, Italy, 11 August 2023. Meloni met the opposition parties that presented a bill to introduce a minimum wage of nine euros per hour in Italy.  EPA/FABIO FRUSTACI

EPA/FABIO FRUSTACI

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni je tijekom sastanka s kineskim premijerom Li Qianqom na samitu skupine zemalja G20 naznačila plan Rima da se povuče iz kineske inicijative Pojas i put (BRI), objavili su talijanski mediji u nedjelju.

Italija želi umanjiti negativnu reakciju Pekinga te će nastojati obnoviti sporazum o strateškom partnerstvu s Kinom, koji je prvotno potpisala 2004., a čija je svrha poticanje gospodarske suradnje.

Italija je jedina država članica skupine G7 koja je potpisala BRI, globalni trgovinski i infrastrukturni plan temeljen na drevnom Putu svile koji je povezivao Kinesko Carstvo sa zapadom.

“Premijerka (Meloni) je svom kolegi prenijela namjeru napuštanja projekta”, objavio je list Corriere della Sera, rekavši da je premijer Li pokušao uvjeriti Meloni da još jednom razmotri tu odluku.

Talijanski političari dovode u pitanje vrijednost sporazuma BRI koji je prethodna vlast potpisala 2019. i koji predstavlja izvor nesuglasica sa zapadnim saveznicima zbog zabrinutosti glede širenja kineskog utjecaja.

Talijani su Kinezima rekli da njihovu odluku nisu nametnule Sjedinjene Američke Države, dodao je list, što odgovara sličnim izvješćima iz drugih talijanskih novina.

Italija iduće godine predsjeda skupinom G7, a izmjena njenog odnosa s Pekingom trebala bi umiriti njene zapadne saveznike.

Meloni i Li su na samitu skupine G20 u New Delhiju u subotu raspravljali o produbljivanju odnosa, stoji u priopćenju Meloninog ureda.

“Italija i Kina dijele Globalno strateško partnerstvo čija će se 20. godišnjica zbiti iduće godine i koja će biti znak unapređenja prijateljstva i suradnje u svakom području zajedničkog interesa”, dodaje se u priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.