Premijera Talijanske drame – 'Effetto farfalla/Efekt leptira'

Autor:

Dražen Šokčević

‘Effetto farfalla/Efekt leptira’ novi je naslov na repertoaru Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, premijera ove crnohumorne komedije na programu je u četvrtak 25. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19.30 sati.
U predstavi redatelja Marca Di Stefana i dramaturginje Chiare Boscaro, nastaloj u koprodukciji s La Confraternita del Chianti – AIDA Associazione Interdisciplinare delle Arti, glume Valeria Sara Costantin, Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo, Marco Pezza i Leonora Surian Popov. Marco Di Stefano potpisuje i oblikovanje svjetla te kostimografiju zajedno s Manuelom Paladin Šabanović, a glazbu potpisuje Peđa Gvozdić.
“Postaje događaji daleko od nas, za koje ni ne znamo, ali koji ipak utječu na naš život, mijenjajući mu u potpunosti smjer. Butterfly effect, ili efekt leptira, ideja je koja u sebi sadrži premisu da postoji velika osjetljivost na mala odstupanja od početnih uvjeta, što je osnova teorije kaosa. Kaže se da zamah krila leptira na jednoj može izazvati uragan na drugoj strani svijeta, da jedna akcija može odrediti neizbježnu budućnost sviju nas, koji smo samo nesvjesni glumci na pozornici života”, pojašnjavaju autori Chiara Boscaro i Marco Di Stefano.
‘Efekt leptira’ crnohumorna je predstava o okolišu te znanosti i etici moći. Ona je osvrt na odnos kazališta i politike te utjecaja koji umjetnost može imati na svijet. U tom osvrtu, predstava ne zapostavlja smijeh jer, kako je govorio Beckett; “kada smo u govnima do grla, ne preostaje nam drugo nego zapjevati.” Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo ističe kako ova crnohumorna komedija u prvom redu govori o klimatskim promjenama, jednoj od najaktualnijih i najdramatičnijih tema, najvećem izazovu ovog stoljeća, a vjerojatno i budućeg.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.