Premijera opere ‘Cavalleria rusticana’ 27. siječnja u riječkom HNK

U srijedu, 27. siječnja u 19:30 sati, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će održana premijera opere ‘Cavalleria rusticana’ Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom maestra Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića.

Opera se, zahvaljujući kreativnim rješenjima, vratila na kazališni program riječkog HNK, uz poštivanje svih aktualnih protuepidemijskih mjera. ‘Cavalleria rusticana’ glazbena je drama u kojoj zapletenost u ljubavne trokute, naglašena emotivnost, međusobni sukobi te izmijenjivanje izvanjske radnje s unutrašnjim stanjima likova stvara napetu, istodobno dirljivu i na kraju potresnu priču, bez trenutka predaha.

No, tijekom izvedbi ove opere zbor će pjevati u dvorani za probe, posve izvan prostora pozornice i gledališta, a zvuk će se prenositi u dvoranu. Tako će gledatelji ovu operu moći doživjeti u svoj njezinoj glazbenoj raskoši, a opet uz strogo pridržavanje svih mjera.

“Naš put, onaj koji smo mi u predstavi izabrali, s križem i na križu, simbolom žrtve ali i velikoj raskrsnici, može biti iznenađujući. Nismo mogli samo vjerno i uzorno slijediti autore, a oglušiti se pritom ili zatvoriti oči pred vremenom koje trenutno živimo. U ovim ograničavajućim ali i izazovnim okolnostima, veličanstvenu glazbenu sliku opere nismo željeli izgubiti. Svim nedaćama usprkos, nastojali smo je odlučno i hrabro sačuvati. Čut će se tako na sceni „udaljeni“ glasovi zbora riječke opere ozvučeni u izdvojenom prostoru, a na pozornici vidjeti samo siluete onih koji ne pjevaju, bez riječi i glasa svjedočeći drami u kojoj se zatočeni svi nalazimo”, poručio je redatelj opere Dražen Siriščević.

Dodao je da je izostankom zbora sa scene u potpunosti oslobođen i otvoren dramski prostor samo i jedino za soliste opere, uz dva glumca.

Tako će dramatična glazbena i glumačka izvedba riječkih opernih prvaka, u prvom redu nacionalne prvakinje Kristine Kolar u ulozi Santuzze, nadomjestiti fizičko odsustvo zbora s pozornice. “Meni je jedna od omiljenih opera koju živim od prvog do posljednjeg takta! Uživam u svakom trenutku te predivne glazbe u kojoj se doslovno može omirisati Sicilija, a emocije koje proživljavam igrajući Santuzzu su iskrene i proživljene do srži moga bića. Takve se uloge ne mogu igrati “pod kontrolom”,ili što bi rekli “s figom u džepu”.Ili daješ sve,ili ništa! A kada se poklopi i vlastiti temperament s temperamentom lika,više ne znam gdje završava Kristina,a Santuzza počinje.. Stapaju se u jedno”, poručila je Kristina Kolar, koja je za interpretaciju Santuzze ranije bila nagrađena i prestižnom nagradom ‘Milka Trnina’.

Kristini Kolar će se, u izvedbama operne priče o ljubavi, strasti, žudnji i smrti, pridružiti Domagoj Dorotić u ulozi Turridua te Robert Kolar kao Alfio. U ulozi Lole nastupit će mlada Emilia Rukavina dok će u ulozi mame Lucije alternirati Ivanica Lovrić i Sofija Cingula. U predstavi sudjeluju i glumci Hrvatske odnosno Talijanske drame Jasmin Mekić i Giuseppe Nicodemo.

Scenografiju potpisuje Alan Vukelić, kostimografiju Sandra Dekanić, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.

Kako ističu iz HNK Ivan pl. Zajc, ‘Caalleria rusticana’ je jednočinka čija se radnja puna elementarnih ljudskih emocija zbiva na dan Uskrsa u malom sicilijanskom mjestu, prva opera mladog Pietra Mascagnija, praizvedena je u rimskom Teatru Costanzi 17. svibnja 1890. Bio je to ogroman uspjeh, brzina kojom je potom osvojila svjetske pozornice bila je neviđena do tada, a do danas je ostala omiljenom na repertoaru. Dan njene praizvedbe ujedno je označio i početak glazbenog verizma čiji je najveći prioritet bila umjetnička istina (il vero). Na sceni su se pojavile svakodnevne teme, autentične priče ispričane žestoko i izravno, bez idealizacije, gotovo na granici s naturalizmom. Priča o strastvenim ljubavnicima i krvavoj osveti „Cavallerije rusticane“ naišla je na jednako strastven odjek kod publike.

Komentiraj