Premijera “I due ribaltoni, Trieste 1918. e Fiume 1919.”

Autor:

Rijeka: Noć kazališta u HNK ove se godine održava pod nazivom Moć kazališta 17.11.2018. Rijeka - Manifestacija Noc kazalista u HNK Ivana pl Zajca pod nazivom "Moc kazalista":
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Opereta „I due ribaltoni, Trieste 1918. e Fiume 1919. (Dva prevrata, Trst 1918. i Rijeka 1919.), nastala u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Associazione Internazionale dell’Operetta iz Trsta premijerno je izvedena u petak u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci.

Operetu je režirao Maurizio Solda, a u njoj se prepliću povijesni događaji u Rijeci i Trstu nakon završetka Prvog svjetskog rata te ističu sličnosti povijesnih okolnosti u to doba u ovim gradovima.

Prevrati se odnose na promjene političkih sustava, nakon propasti Austrougarskog carstva. Trst i Rijeku u godinama neposredno nakon kraja rata povezuju glad, bolesti i epidemije, te je prikladno priča predstave smještena u bolnici za duševne bolesti u Trstu.

U predstavi se izvode glazbene točke u rasponu od narodnih pjesama na talijanskom jeziku i dijalektu, domoljubnih pjesama do operetnih brojeva.

Nastupili su Elvia Nacinovich, Ilaria Zanetti, Gualtiero Giorgini, Aleksander Ipavec te sam redatelj Maurizio Solda. On je rođen u Trstu 1951. godine, a karijeru počinje 80-ih godina prošlog stoljeća. Sudjelovao je u mnogim kazališnim suvremenim predstavama kao glumac, redatelj i dramski autor. Glumio je i na filmu. Kostime za predstavu je odabrala Manuela Paladin Šabanović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.