PREMIER LIGA Engleski klubovi će glasati o uvođenju “salary capa”, najbogatiji klubovi već iskazali protivljenje

Autor:

Soccer Football - FA Cup - Semi Final - Coventry City v Manchester United - Wembley Stadium, London, Britain - April 21, 2024  Manchester United players line up during the penalty shootout Action Images via Reuters/Andrew Couldridge Photo: Andrew Couldridge/REUTERS

Andrew Couldridge/REUTERS

U Premier ligi se opet dosta konkretno govori o uvođenju dopuštene količine sredstava za transfere i plaće igrača, svojevrsni „salary cap“, pojam koji je najpoznatiji iz američkog profesionalnog sporta. Englezi taj koncept nazivaju „anchoring“, u prijevodu „sidrenje“, što bi značilo vezivanje maksimalne potrošnje na određenu razinu iako, vidjet ćete u sljedećem dijelu teksta, taj iznos zapravo i nije baš malen i cijeli koncept isto tako nije potpuno sličan onome što znamo iz, na primjer, NBA lige.

Premierligaški će klubovi u ponedjeljak glasati o ideji prema kojoj bi, sve je ovo navodno iako engleski mediji sigurno imaju dobre informacije o temi, klubovi u jednoj sezoni mogli potrošiti do pet puta više od kluba koji zaradi najmanje od medijskih i komercijalnih prava. Preneseno u aktualno vrijeme, to znači da bi maksimalni iznos za potrošnju na transfere, plaće i provizije agentima sada bio 600 milijuna eura, pet puta više od 120 milijuna eura koliko je Southampton kao posljednjeplasirana momčad prošle sezone dobio od medijskih i komercijalnih prava.

Nije baš malo, složit ćete se, međutim Chelsea je po procjenama ove sezone probio taj limit dok su dva kluba iz Manchestera vrlo blizu te granice. Ovaj koncept teško može uvesti puno jednakosti među PL klubove, niti blizu kao što je to u NBA gdje svi imaju isti iznos za potrošnju. Prva ideja, prošle godine, bila je da se ide na 4.5 puta veći iznos od minimalnog prihoda, međutim najbogatiji klubovi su se uspješno pobunili. Međutim, u ponedjeljak će City i ostatak bogatog društva navodno opet biti protiv uvođenja ovakvog „anchoringa“ te će, piše The Athletic, ići na to da je ovakav prijedlog protivan važećim engleskim zakonima.

Zanimljivo je da će Manchester United, piše The Times, glasati protiv ove ideje uz konstataciju kako bi to pravilo „dovelo engleske klubove u neravnopravan položaj s ostatkom Europe“. S druge strane, opet po pisanju The Timesa, neki od predsjednika klubova smatraju kako bi trebala postojati još veća kontrola trošenja jer „klubovi koji igraju Ligu prvaka i novo Svjetsko klupsko prvenstvo ionako imaju veću mogućnost rasta i na taj način stvaranja dodatnog financijskog disbalansa u odnosu na ostale klubove Premier lige“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.