Predstavnici veledrogerija: Preko 20 bolnica u Hrvatskoj neće dobiti lijekove

 

U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak je održan sastanak predstavnicima veledrogerija zbog nagomilanih dugova, a zbog kojih je ugrožena dostava lijekova zdravstvenim ustanovama.

Predstavnici veledrogerija nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva poručili kako preko 20 bolnica u Hrvatskoj neće dobiti naručene lijekove jer ih oni ne mogu isporučiti zbog nagomilanih dugova, potrebna je milijarda samo da se preživi ljeto, javlja N1.

“Ministar zdravstva Vili Beroš pokazao je razumijevanje za gorući problem moguće nestašice lijekova zbog dugova koji bolnice imaju prema veledrogerijama, ali bez pomoći ministra financija Zdravka Marića ništa konkretno ne može napraviti po tom pitanju”, istaknuo je predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK Tomislav Kulić i dodao da su s Marićem stoga dogovorili sastanak u srijedu.

Predsjednik Uprave veledrogerije Medike Jasminko Herceg istaknuo je da tu nije riječ o blokadi bolnica, već o nestašici lijekova, o čemu su, kako je dodao, informirali i ministra Beroša. “Jednostavno se dogodila nestašica”, rekao je Herceg i dodao da zbog nestašice 20 bolnica danas neke lijekove neće dobiti.

Herceg smatra da je milijardu kuna neophodno da se može preživjeti ljeto. “Vlada bi hitno trebala osigurati dvije milijarde kuna do kraja godine. Dali smo im mogućnost da za tu drugu milijardu kuna izdaju mjenicu s rokom do 15. studenoga. Međutim, ova prva milijarda kuna treba biti promptno, odmah i danas”, naglasio je Herceg.

S druge strane, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić istaknuo je da će se raditi na sustavnom rješavanju svih problema i na reformi zdravstva.

“Možemo poručiti svim hrvatskim pacijentima da budu mirni i da staloženi. Bit će dovoljno lijekova za sve”, rekao je Dulibić.

Ranije danas, prije sastanka u Vladi, za dug bolnicama veledrogerijama od 4,1 milijardi kuna, ministar financija Zdravko Marić rekao je: “U financijskom smislu taj sustav očito na dulje vrijeme nije održiv. Dugovi su se gomilali, obveze također. Nekoliko puta samo plaćali određene obveze. Je li to bilo konačno rješenje? Očito nije. O tome treba razgovarati što se da napraviti.

“U interesu je svih, pa i nas, da ne dođe do onoga o čemu vi govorite. Mislim da su građani pretrpjeli jako puno stresova i ne treba ih još plašiti”, kazao je Marić i zaključio: “Poruka da će doći do blokade, nije racionalna. Ne vidim zašto bi do toga došlo.”

Komentiraj