Uskoro počinje četrnaesto izdanje ‘Festivala hrvatske glazbe u Beču’

KD Lisinski

Tradicija predstavljanja hrvatske glazbe bečkoj publici nastavlja se već četrnaestu godinu. Hrvatski glazbenici će nastupit u najprestižnijim koncertnim prostorima od 15. do 29. listopada, u organizaciji Koncertne Dvorane Vatroslava Lisinskog.

“Nakon uspješno završenog još jednog ciklusa ‘Lisinski subotom’, nakon vrhunskih ‘Večeri na Griču’ i započetog drugog ciklusa ‘Lisinski u Guvernerovoj palači’ u Rijeci, došlo je vrijeme da Lisinski “posluje” u drugom gradu, proširi uspjehe i izvan granice Hrvatske. U srcu Beča sa sjajnim izvođačima i programima, ovogodišnje izdanje podiže postavljenu letvicu. Pet koncerata, jedna radionica i jedna izložba u trajanju od petnaestak dana u najljepšim prostorima Beča“, rekao je na predstavljanju programa Josip Nalis, savjetnik ravnatelja KD Lisinski.

Festival će se svečano otvoriti u ponedjeljak (15. listopada), izložbom posvećenoj djelu poznatog arhitekta Otta Wagnera, u čijoj kući je danas Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji.

“Festival Hrvatske glazbe u Beču mi je dobro poznat, bio sam dvije godine u Beču kao student na razmjeni, tako da se veselim povratku u taj grad. Studirao sam i naravno, nastupao, ali nikada u Musikvereinu. Iznimna je čast, s druge strane jedno je to osobno ispunjenje. Svirat ću Schumana i Chopina s kojima sam postigao uspjeh na natjecanjima. To ne znači nužno da sam dobar u njima, ali volim ih i mogu reći da ih sviram više nego sve ostale skladatelje. Bersa, naravno, red je i predstaviti hrvatskog autora na takvom festivalu. Donedavno zanemaren skladatelj, ali ponovno je često na koncertnom repertoaru i jako mi je drago zbog toga“, najavio je mladi pijanist Aljoša Jurinić, koji nastupa u prestižnom Musikvereinu u utorak (16. listopada).

“Izuzetno mi je zadovoljstvo istaknuti činjenicu da Ministarstvo kulture od samih početaka potiče ‘Festival hrvatske glazbe u Beču’. Drago nam je da je ove godine profiliraniji od prošlih godina. Veselimo se što će Aljoša kao jedan od naših najdarovitijih umjetnika u usponu otvoriti festival u prestižnom Musikvereinu. Shvaćamo ovaj festival kao predstavljanje hrvatske glazbe u jednoj od svjetskih glazbenih prijestolnica. Drago nam je da je glazba i žanrovski različito zastupljena pa ćemo moći čuti različite vidove hrvatske glazbene baštine, kao i suvremene glazbene umjetnosti“, izjavila gospođa Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture.

Festival se nastavlja u ponedjeljak (22. listopada) nastupom Antiphonus ansambla, koji su koncert odlučili posvetiti Ruđeru Boškoviću. U srijedu (24. listopada) u crkvi sv. Petra nastupaju Zagrebački solisti uz gitarista Petrita Cekua i sopranisticu Ivanu Lazar.

Najbolje od hrvatske tradicionalne glazbe bečkoj će publici predstaviti Orkestar ansambla Lado u četvrtak (25. listopada), dok festival u ponedjeljak (29. listopada) zatvara Elvis Stanić Group nastupom u kultnom klubu Porgy&Bess.

Komentiraj