Pixabay

Predstavljen roman “Cvijeće” Alfonsa Cruza

Svoj roman  “Cvijeće” predstavio je u subotu navečer portugalski književnik Alfonso Cruz u književnom klubu Booksa u Zagrebu.

Cruz je govorio o odnosu pamćenja i identiteta, emocionalnom i običnom pamćenju.

Naglasio je kako u romanu tematizira pamćenje i pitanje kako nas ono određuje.

Osim toga tu je i dirljiva priča o ljubavi kao svojevrsna “psihologija pamćenja”, dodao je.

Roman je, napomenuo je, snažna društvena kritika suvremenih političkih sustava u kojima je gramzivost političara i ekonomskih moćnika važnija od onoga što nas čini ljudima.

Ivana Bodrožić, koja je vodila razgovor s Cruzom, ocijenila je kako je “Cvijeće” roman jednoga od najvažnijih suvremenih portugalskih književnika čija su djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika.

Tema romana “Cvijeće” je pamćenje. Priča je smještena u suvremeni Portugal, a glavni lik je gospodin Ulme koji je svakoga dana sve više uznemiren novinskim vijestima.

Nakon što doživi moždani udar, potpuno gubi emocionalno pamćenje: sjeća se svog PIN-a na bankomatu, ali se ne sjeća prvog poljupca. Pripovjedač knjige, cinični novinar nezadovoljan životnom rutinom, pokušava Ulmeu vratiti izgubljeno emocionalno pamćenje. Zadaća mu nije laka jer odgovor na pitanje tko smo ovisi o osobi koju pitamo.

Roman “Cvijeće” na hrvatskom jeziku objavila je naklada Ljevak. Roman je dobio portugalsku književnu nagradu Fernando Namora.

Afonso Cruz (1971.) je nagrađivani portugalski književnik. Za roman “Kokoschkina lutka” 2012. dobio je nagradu Europske unije za književnost. Autor je više od 20 knjiga.

Komentiraj