Nacional

Predstavljen program kulturnih događaja u sklopu austrijskog predsjedanja EU-om

Austrijski ministar kulture, umjetnosti i medija Gernot Bluemel predstavio je u utorak u Beču program kulturnih događanja u sklopu austrijskog šestomjesečnoga predsjedanja EU-om, koje Austrija preuzima 1, srpnja od Bugarske.

“U sklopu austrijskog predsjedanja EU-om održat će se bogat i raznovrstan program kulturnih priredbi u Austriji, Bruxellesu i Strasbourgu”, najavio je Bluemel na konferenciji za novinare u Muzeju povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum).

Program obuhvaća tristotinjak priredbi u Austriji i 17 kulturnih manifestacija u Bruxellesu, dodao je.

“Austrijsko predsjedanje EU-om nudi jedinstvenu priliku za predstavljanje našega bogatog i raznolikog kulturno-umjetničkoga krajolika i umjetničkoga nasljeđa na europskoj pozornici. Želimo uspostaviti mostove između tradicije i inovacija”, rekao je.

U bečkom Muzeju povijesti umjetnosti od utorka je za javnost otvorena pokretna izložba fotografija najpoznatijih eksponata vodećih austrijskih muzeja pod nazivom “Europa ujedinjena u umjetnosti”, koja poslije iz Beča seli u Bruxelles.

Izložba postavljena na panoima obogaćena je tekstovima na 24 jezika zemalja članica EU-a. Muzeji govore o Europi, njezinim ljudima, korijenima i zajedničkim tradicijama. O tome  svjedoči iznimna koncetracija transnacionalnih zbirki i umjetničkoga blaga koje se čuva u bečkim muzejima koji na poseban način utjelovljuju europsku ideju i kulturnu raznolikost Europe.

Uz ostalo, u Bruxellesu će se održati i koncert Bečkih filharmoničara, a u Palais des beaux-arts (BOZAR) gostovat će izložba “Klimt nije kraj – Kretanja u Srednjoj Europi, 1914.-1938.”.

Uz djela Gustava Klimta, Egona Schielea, Otta Wagnera, Kolomana Mosera, izložba uključuje i djela hrvatskih umjetnika Ivana Meštrovića, Vilka Gecana i Milivoja Uzelca. Izložba će u Bruxellesu biti otvorena od 21. rujna 2018. do 20. siječnja 2019.

Komentiraj