Predstavljen pilot projekt Digitalizacija Umjetnom InTeligencijom, provodit će se u 18 hrvatskih gradova

Udruga gradova RH i Newton Technologies Adria u srijedu su na Zagrebačkom velesajmu predstavili pilot projekt DUIT (Digitalizacija Umjetnom InTeligencijom), kojim se u 18 hrvatskih gradova uvodi sustav digitalne transkripcije sjednica gradskog vijeća, odbora i upravnih tijela.

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk objasnio je da priprema integralnih zapisnika sa sjednica gradskih tijela predstavlja neracionalan utrošak vremena gradskih službi, a zapisnici postaju dostupni javnosti s velikom vremenskom odgodom, što nepovoljno utječe na transparentnost rada tih tijela. Sve veći broj audio-vizualnih zapisa sa sjednica tih tijela objavljuje se na gradskim mrežnim stranicama radi povećanja transparentnosti, ali u nedostatku integralnog prijepisa govora, osobe s oštećenjem sluha nisu u mogućnosti koristiti taj sadržaj. Sukladno zakonskim propisima, tijela javne vlasti dužna su svim građanima omogućiti korištenje sadržaja mrežnih stranica. Uvođenjem digitalne transkripcije u rad gradskih tijela želi se učinkovitije koristiti vrijeme službenika, povećati transparentnost rada i omogućiti dostupnost audio-vizualnih zapisa svim osobama.

Direktor Newton Technologies Adria Marko Poljak rekao je da će se u sklopu projekta koristiti Beey platforma, temeljena na umjetnoj inteligenciji, za pojednostavljenu, učinkovitiju transkripciju i pohranu zvučnih i video snimki. Korištenje platforme u gradovima omogućuje optimizaciju procesa praćenja sjednica i izrade zapisnika te transparentniju i veću dostupnost materijala osobama s oštećenjem sluha, zahvaljujući funkciji izvoza titlova. Partnerstvo s Udrugom gradova u ovom projektu pokazuje da zajedno, aktivnom suradnjom u kombinaciji s vrhunskom tehnologijom možemo unaprijediti procese lokalne samouprave i doprinijeti digitalnom razvoju kompletne zajednice.

Komentiraj