Predstavljanje projekta “Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama RH

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić će u utorak, 20. listopada, predstaviti projekt “Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske – Strengthening and supporting women in the army force and in the peace missions of the Republic of Croatia”. O ovom projektu, između ostalog, Višnja Ljubičić govori i u novom broju Nacionala.

Projekt je financiran sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država i uz podršku veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, a potporu provedbi projekta daje Ministarstvo obrane RH. Projektom se prvi puta u Hrvatskoj vrši analitički uvid u položaj žena u vojnim snagama i mirovnim misijama. Naime, projekt je izabran na natječaju AEIF 2020 koji raspisuje američka Vlada za alumne diljem svijeta, a u Hrvatskoj alumni – nositelji projekta su državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović i potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Pored Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, partnerska organizacija na projektu je i udruga CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Projekt je jedan od 11 izabranih u konkurenciji više od 300 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta a imat će izravan utjecaj na Nacionalni akcijski plan za provedbu  rezolucija Vijeća sigurnosti koje govore o ženama, miru i sigurnosti, o područjima  prevencije: uvođenja rodne ravnoteže u aktivnosti sigurnosnog i obrambenog sustava,  te o područjima zaštite i oporavka nakon sukoba: u promicanju zaštite prava žena i djevojaka žrtava rodno uvjetovanog nasilja u sukobima.

Projekt će uz navedeno imati izravan utjecaj i na podizanje razine osviještenosti, informiranosti te uklanjanje slabosti unutar sustava i jačanje rodne ravnopravnosti, kao i prevencija suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja i ostalih oblika uznemiravanja. Izravne korisnice ovog projekta bit će časnice i dočasnice i druge sudionice izravnih programa edukacije s ciljem kako bi naučeno primijenile u profesionalnom radu oružanih snaga. Posebno izvan Hrvatske gdje će nastaviti promicati kulturu nulte tolerancije na nasilje, što će biti posebno važno u mirovnim ili pregovaračkim misijama u zemljama koje još nisu ili su nedovoljno usvojile standarde ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

 

Komentiraj