Predstava ‘Vježbanje života – drugi put’ iz ženske perspektive

Autor:

Dražen Šokčević

 

Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca, je na konferenciji za medije najavio premijeru predstave ‘Vježbanje života – drugi put’.

“Novo čitanje Fabrijevog romana ‘Vježbanje života’ osmišljava nova generacija, kreativni tim čine uglavnom predstavnici riječke umjetničke i kazališne scene, a u osnovi strukture dramatizacije su perspektive ženskih likova romana, ali i perspektive glumica koje ih izvode“, rekao je Blažević.

“Pokušali smo otvoriti teme koje su obilježile život Rijeke nakon trenutka u kojem roman završava, a u nekim perspektivama doći ćemo i do današnjeg dana. Bit će to i predstava o kazalištu, o riječkom HNK Ivana pl. Zajca, što je u prošloj dramatizaciji bio sporedni, a u našoj postaje jednim od osnovnih motiva jer su se, naprosto, neki od ključnih događaja zbili upravo u kazalištu“, kazao je Blažević koji s Lucijom Klarić, Majom Ležaić i Nikolinom Rafaj potpisuje dramatizaciju romana.

Nova dramatizacija bavi se poviješću Rijeke iz perspektive žene i prava žena iz našeg “paradoksalnog vremena” u kojem se o ženskim pravima govori onda kada se govori o manjinskim pravima. Predstava će, prema njegovim riječima, istodobno biti i hommage predstavi Nedjeljka Fabrija i Darka Gašparovića u režiji Georgija Para iz 1990. godine.

Glumačku postavu predstave Hrvatske i Talijanske drame čini više od 30 članica i članova ovih dvaju dramskih ansambala riječkog HNK kojima će se pridružiti polaznice i polaznici Riječkog kazališta mladih Kamov kao i ženski zbor riječke Opere. Tako će se tijekom devet činova na pozornici naći više od 90 izvođača, a dijelovi predstave odvijat će se izvan zgrade Kazališta.

Dramaturške savjetnice su Neva Rošić, Mira Furlan i Lada Čale Feldman. Koregrafkinja i asistentica redatelja je Mila Čuljak, scenograf Alan Vukelić, kostmografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved, video materijala Marin Lukanović a oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić.

“Boravak u Rijeci, ponovni susret s mojim rodnim gradom, donosi mi i budi niz očekivanih, ali i iznenađujućih emocija, kako onih vezanih uz kazalište, tako i onih privatnih. Primjerice, sada spavam na istom onom mjestu na kojem sam spavala kao dijete. Dolazim tako u posjet svojoj prošlosti. Produžit ćemo ljubav Rijeke prema Fabrijevom romanu i na novi način oživjeti sjećanje na povijest Rijeke“, započela je vrlo emotivno Neva Rošić, prvakinja hrvatskog glumišta, koja će kao i prvi put, ali na novi način, igrati Mafaldu, ali i samu sebe..

Zrinka Kolak Fabijan će također, uz samu sebe, igrati, kao i 1990., ulogu Antonije Despot. Glumica koja je svoju karijeru vezala uz riječki HNK, ali je, prihvativši funkciju ravnateljice Lutkarskog kazališta, napustila pozornicu.

“U trenutku velikog osobnog gubitka odlučila sam otići, ali nisam ni slutila koliko će mi pozornica nedostajati. Iako mislim da sam je do danas uspjela preboljeti, prihvatila sam angažman nakon što mi je Marin Blažević objasnio novi koncept. Vrijeme, naravno, nosi promjene i tako treba biti, a ovakav, novi pristup je nešto jako blisko vremenu u kojem živimo. Jer svi mi svakodnevno vježbamo život, i vlastitim odlukama i onim što nam život sam donese“, rekla je Kolak Fabijan.

“Kada ste postavljali prvo ‘Vježbanje života’ u svom gradu, ja sam izgubila i svoj grad i svoje kazalište. Danas osjećam da sam dobila drugi grad i drugo kazalište“, kazala je Mira Furlan.

Premijera predstave je 17. ožujka. Slijede izvedbe 18., 19., 23. i  24. ožujka te potom 10., 11., 14., 15. i 16. travnja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.