Predstava ‘Stambeno pitanje’ na Sceni Gorica: ‘Potres je pokazao da nitko nije siguran’

Predstava ‘Stambeno pitanje’ na Sceni Gorica prati borbu oko nekretnine

Gradsko kazalište Scena Gorica i Kazališna djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica za 14. travnja najavljuju praizvedbu predstave „Stambeno pitanje“, nastalu prema drami „Susjedi“ Snježane Babić Višnjić. „Stambeno pitanje“ bavi se pričom dvaju bračnih parova u njihovoj borbi oko nekretnine, tj. stana na koji oba para misle da polažu nasljedno pravo. Parove glumački utjelovljuju afirmirani glumci Đorđe Kukuljica, Anita Matić Delić, Mladen Kovačić i Mia Krajcar. Režiju i dramatizaciju teksta potpisuje Ivan Leo Lemo, scenografiju Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, autor glazbe je Zvonimir Dusper, a oblikovatelj svjetla Martin Šatović. U predstavi sudjeluje glasom i nacionalna prvakinja Drame HNK Branka Cvitković.

“Usprkos svim problemima na koje kazališta nailaze u posljednjih godinu dana, a koji su uzrokovani pandemijom i samoizolacijama, trudimo se redovito održavati program. Jedini period kada nismo prikazivali predstave, što vlastite produkcije, što gostujućih kazališnih kuća, bio je period lockdowna. Sve ostalo vrijeme trudimo se građanima Velike Gorice i Zagrebačke županije ponuditi recentne kazališne predstave. U 2020. godini uspjeli smo postaviti predstavu za djecu ‘Čarobnjakov učenik’, a sada su u tijeku završne pripreme za praizvedbu predstave za odrasle ‘Stambeno pitanje’“, rekla je Mia Krajcar, umjetnička voditeljica Scene Gorica i jedna od glumica u toj predstavi.

Redatelj Ivan Leo Lemo, u suradnji sa Scenom Gorica, odlučio se za adaptaciju drame ‘Susjedi’ Snježane Babić Višnjić, čime će ta drama prvi put biti postavljena na kazališne daske. Snježana Babić Višnjić iza sebe ima niz manjih dramskih tekstova, ali oni su realizirani ili na radiju ili na manjim scenama te kao dramatičar nije poznata široj javnosti.

Lemo je za Nacional objasnio zašto se odlučio za taj tekst, koliko je komedija danas potrebna u društvu te kakvu poruku ova predstava šalje: “Ovu komediju mi je, na moju kreativnu radost, ponudila Mia Krajcar. Nakon toga našli smo se na sastanku s autoricom Snježanom Babić Višnjić i dogovorili se u kojem smjeru razvijati tekst i kakvu ćemo predstavu raditi. Inače, Snježana je jako plodna autorica u raznim granama književnosti, piše romane, autorica je dvadesetak drama, radiodrama, piše predivne priče za djecu. Drago mi je da predstavljamo njenu novu dramu. Naime, volim raditi praizvedbe domaćih tekstova. Oni najčešće izranjaju iz problema, fenomena, vrlina i mana nas ovdje, na našem jeziku, u našem mentalitetu te s puno više dekonstrukcijskih detalja propituju naš identitet, kulturu, naše egzistencijalne probleme. To je posebno u komediji jako važno, te finese po kojima se publika prepoznaje i uspoređuje s dramskim licima, njihovim odnosima i pričom. Te nijanse razumijevanja važe su i za humor. Da, veći je rizik raditi friško napisan tekst negoli, recimo, otkupiti autorska prava neke broadwayski ili westendovski dokazane komedije, ali mislim da je trud oko čuvanja domaće dramske riječi beskrajno važan. Iskustvo mi je pokazalo da i publika puno bolje reagira na domaći tekst.“

Scena Gorica je kazalište koje, osim na svojoj sceni, igra jako puno izvedbi na gostovanjima po Hrvatskoj i regiji i njeguje dvije repertoarne odrednice: komedije i dječje predstave.

„Ovo kazalište je i u predpandemijskim vremenima razveseljavalo publiku pa će sada samo nastaviti svoju ljekovitu kazališnu misiju. Da, smijeh zaista liječi. Ali liječi i suosjećanje koje publika osjeća u žanrovima s manje smijeha. Bitno da autori predstave imaju što reći na svoj specifičan, autentičan i što zaigraniji način, u nadi da će publika to razumjeti. Danas je više nego ikada potrebno ići u kazalište. Tamo se u ovim dehumanizirajućim vremenima sjetimo po čemu smo to ljudi. A i ugasimo mobitele na neko vrijeme, što je također zdravo.“

U predstavi se dva bračna para bore za jedan stan na koji i jedni i drugi misle da polažu nasljedno pravo. Spremni su na sve ne bi li riješili takozvano stambeno pitanje.

“Egzistencijalni strahovi, koji se uvelike tiču i krova nad glavom, čine čovjeka neuračunljivim. Mislimo da ćemo biti sigurni, osigurani i zaštićeni ako posjedujemo nekretninu. Evo, ovaj potres nam je pokazao da ne mora biti tako. Osjećaj sigurnosti, kao i lijek za egzistencijalne strahove, nikad nije u materijalnim činjenicama. O tome nam je svima razmišljati cijeli život i naći dobar omjer između posjedovanja i postojanja. Ta su propitivanja u dubini naše predstave, a na fabularnoj površini publiku očekuje kolerična komedija, situacije s likovima koje svi imamo u susjedstvu. Jako smo se dobro zabavljali na probama. Nadamo se da će tako biti i publici, kojoj beskrajno hvala što nam dolazi i u ova bizarna vremena kada je bliskost zabranjena.“

Komentiraj