Predsjedništvo HDZ-a uvjerljivom je većinom podržalo ratifikaciju Istanbulske konvencije, čime je Plenković u unutarstranačkom ratu formalno izvojevao bitnu pobjedu.

“Omjer glasova bio je 19 prema šest. Izglasali smo prijedlog da Vlada nastavi proces ratifikacije Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama”, izjavio je Plenković nakon sjednice Predsjedništva.

Premijer je ponovio da će se ratifikacija naći na sjednici Vlade u četvrtak, dok će se u srijedu održati sjednica užeg kabineta Vlade kao i razgovori s koalicijskim partnerima. Nakon toga Konvencija će ići u Hrvatski sabor.

Neposredno prije sastanka Predsjedništva, Plenković je izjavio da će “sve biti dobro” unatoč neslaganju pojedinih članova Predsjedništva stranke. Kako se doznaje protiv ratifikacije bili su: zamjenik predsjednika Milijan Brkić, međunarodni tajnik Miro Kovač, politički tajnik Davor Ivo Stier, potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić te članovi Predsjedništva Darko Milinović i Anton Kliman.

Ratifikacija Istanbulske konvencije tako će se na dnevnom redu sjednice vlade naći u četvrtak, što znači da se u Saboru može pojaviti najranije idući tjedan, dok se glasanje za ratifikaciju može odgoditi za iza Uskrsa.

Neki od istaknutijih HDZ-ovaca već su najavili kako u Saboru neće dignuti ruku za ratifikaciju, pa će tako Plenković ovisiti i o dijelu oporbe.

 

Komentiraj