Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović putuje u službeni posjet Turskoj, gdje će u četiri oka razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Održat će se i sastanak izaslanstava te radna večera. Ključna tema je stanje u Bosni i Hercegovini, piše Dnevnik.hr.

Izbori u BiH su do kraja godine. Hrvati traže izmjene izbornog zakona, a predsjednica smatra da za to nema previše vremena. Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač vjeruje kako će sastanak s Erdoganom biti uspješan. “Hrvatskoj kao garantu Ustava BiH je izuzetno važno da pridobijemo Tursku za izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati koji su tamo državotvorni narod bili i ravnopravni”, rekao je Kovač.

Ured predsjednice što prije želi organizirati i trilateral, sastanak Hrvatske, Turske i BiH. Oporba od predsjednice očekuje ozbiljan razgovor i rezultate. Domagoj Hajduković iz SDP-a vjeruje da uz dobru volju predsjednik Turske može učiniti puno, dok Mstov Nikola Grmoja kaže kako je situacija Hrvata u BiH rezultat hrvatske vanjske politike i političkih elita. “Očekujemo da se krene riješavati taj problem”, kaže Grmoja.

Komentiraj