Predsjednica podržava Penavu u protivljenju Ustavnom sudu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je u četvrtak sastanak s Ivanom Penavom, gradonačelnikom Vukovara. Podržala je njegovu odluku kojom se protivi odluci Ustavnog suda, piše Dnevnik.hr.

Sastanak su održali zbog odluke Ustavnog suda o statutarnoj odluci ostvarivanja službene uporabe sprskog jezika i pisma na području Vukovara. Predsjednica je izrazila podršku stavu Ivana Penavi koji se protivi odluci Ustavnog suda.

Iz Ureda predsjednice su nakon sastanka priopćili da Kolinda Grabar-Kitarović smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarcima ”koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija”.

Predsjednica ističe da to izaziva osjećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među braniteljima, ali i pripadnicima srpske zajednice koje se stigmatizira.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a državnog vrha da treba zahtijevati rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. ”Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30.000 logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?”, rekla je predsjednica i kazala da Penavin stav prema odluci suda nije nepoštivanje, nego poziv koji osobno podržava.

„Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Komentiraj