Pravilnik o oslobađanju plaćanja turističke pristojbe upućen u e-savjetovanje

 

Ministarstvo turizma i sporta u subotu je priopćilo da je u e-savjetovanje uputilo prijedlog dopuna Pravilnika o oslobođenju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Predloženim izmjenama, navode, želi se pomoći iznajmljivačima u rješavanju poteškoća u poslovanju nastalih zbog epidemije koronavirusa. Predlaže se potpuno oslobađanja plaćanja turističke pristojbe iznajmljivačima kojima je rješenjem utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga, a nisu imali evidentiranih noćenja u 2020. godini. Plaćanja turističke pristojbe oslobađaju se i osobe s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, za kapacitete u zgradama koje su u potresu oštećene te su dobile oznaku neuporabljivo (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivo (žuta oznaka).

“Dopunjenom pravilnikom želimo pomoći najugroženijim privatnim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te vjerujemo kako će i ovaj prijedlog omogućiti bolju i uspješniju pripremu cijelog sektora za turističku 2021. godinu”, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ministarstvo turizma i sporta ranije je donijelo Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Njime se osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u 2020. godini oslobađaju 50 posto godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Za cijelu 2020. godinu te se osobe u stopostotnom iznosu oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.

Komentiraj